Vědci se obávají Stráského. Šumavský park ztratí svůj smysl

11.03.2011 14:03

Národní park Šumava je v ohrožení, varují vědci a pedagogové Biologického centra Akademie věd ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Obávají se jeho nového ředitele Jana Stráského, který v minulých dnech zrušil vědeckou sekci parku.

Vědci se obávají Stráského. Šumavský park ztratí svůj smysl

Vědci a pedagogové sepsali petici, ve které varují, že se šumavský národní park vrací do dob komunismu. O věcech velkého významu bude rozhodovat pár lidí vybraných podle toho, zda souhlasí s ideologií vedení.

Spor o těžbu padlých stromů

V poslední době se mezi vědci, ekology a obcemi vede spor o to, zda vytěžit stromy napadené lýkožroutem smrkovým v bezzásahových zónách parku nebo zda nechat les přirozenému vývoji. Stráský je ale pro těžbu.

Podle ředitele Biologického centra Akademie věd ČR Františka Sehnala a děkana Přírodovědecké fakulty Libory Grubhoffera by Stráský neměl zasahovat do složení rady parku. Stránský chce během 14 dnů jmenovat novou radu parku.

Z Šumavy se stane hřiště byznysmenů

Podle serveru Lidovky.cz se má počet členů snížit z 53 na 45 a zruší se její vědecká sekce. Osm vědců do nové rady by měl navrhnout současný místopředseda rady a zastánce boje proti kůrovci Stanislav Vacek. Šestnáct vědců v reakci na to abdikovalo.

Jen osm zástupců výzkumu tak může být snadno přehlasováno těmi, kdo chtějí rychlou přeměnu Národního parku Šumava. Z přírodního bohatství se tak může stát „hřiště byznysmenů".

Pokud by členové vědecké sekce zůstali v radě, stali by se podle svých slov spoluviníky nezvratných škod na celoevropsky unikátní přírodě.

Existence národního parku ztratí smysl

„Vracíme se do dob komunismu: o věcech velkého významu pro celou společnost bude rozhodovat hrstka vybraných lidí na základě souhlasu s určitou ideologií, nikoliv na základě svých znalostí a poctivosti. Tím je ohrožen samotný smysl existence Národního parku Šumava. Není vyloučeno, že o to pánům Chalupovi (ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS), Stráskému a spol. ve skutečnosti jde," cituje server Lidovky.cz obavy vědců.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…