Devětačtyřicet let věkový rozdíl. To není zas tak moc, směje se kníže

13.03.2011 18:54

Přibouchávání dveří, zpomalené chování dinosaurů sedících desítky let na jedné sesli, ale i podpora a nezištná pomoc. Tak vypadají generační vztahy mezi poslanci. Mladší i starší ročníky se totiž vidí na půdě parlamentu téměř každý den a to může vyvolávat třenice a rozpory. Omlazení parlamentu však všichni kvitují s povděkem.

Devětačtyřicet let věkový rozdíl. To není zas tak moc, směje se kníže

V Parlamentu České republiky zasedá 200 poslanců. Z toho je mladých do devětadvaceti let dvanáct, ve středním věku od 30 do 49 se tam nachází 102 a starších od padesáti let se tam vyskytuje 86 poslanců. Průměrný věk tedy činí 47,2 roky.

Kdyby se tedy mělo uplatňovat rčení Johna Lennona „Nevěř nikomu, komu je nad třicet" zavládl by v Poslanecké sněmovně chaos a mladší ročníky by si musely založit vlastní partaj.

Nejstarším parlamentním kmetem je třiasedmdesátiletý Karel Schwarzenberg z TOP 09 a hned v řadě za ním zatím dvaasedmdesátiletý Stanislav Křeček (ČSSD). Benjamínkem je pak čtyřiadvacetiletý Adam Rykala (ČSSD), jenž loni dostudoval Ekonomickou fakultu VŠB - TU Ostrava.

Psali jsme:
Dámy nechápou, proč děti nechtějí platit svým rodičům
Před rokem Mádl přemlouval bábu. Teď nezná ani jména ministrů

Staří, oporou mladých

Věkově jsou si někteří poslanci vzdálení téměř celé půlstoletí. „Je mezi námi jen devětačtyřicet let, což není zas tak moc," zaglosoval si při setkání nejmladšího s nejstarším doyen zdejší politiky Karel Schwarzenberg, jenž někdy při proslovech pospává, ale dokázal z toho udělat svou přednost. „Když se kecají blbosti, tak spím," hlásal předvolební billboard TOP 09 s jeho tváří. Kníže poklimbával dokonce i během projevu svého spolustraníka Miroslava Kalouska, když sněmovna jednala na podzim o státním rozpočtu.

Mladý Adam Rykala sice soudí, že předsudky starší versus mladší se ve vztahu k jeho osobě mohou objevit, ale moc se s nimi zatím nesetkal. Život mladíka ve sněmovně spíš líčí jako selanku. „Starší poslanci se mi spíše snaží pomáhat. Radí, co je potřeba zařídit, jak připravit zákon a tak," dodává. I část opozice se k němu prý chová slušně.

Strany s generační propastí

Věk a s ním spojená svěžest hrály určitou roli i při parlamentních volbách. Poslankyně Věcí veřejných loni lákaly voliče mimo jiné i billboardy v plavkách. Právě v této straně je až na některé výjimky celkem mladá politická základna. Výjimkou potvrzující pravidlo je třeba osmašedesátiletý Jiří Štětina. Další stranou s generační propastí jsou komunisté. Staří lídři mají většinou přes padesátku, pár mládežníků ale nedosáhla ani třiceti let.

Spíše než generační se ve sněmovně podle třiatřicetileté Kateřiny Klasnové (VV) projevují rozdíly mezi staronovými a 114 novými poslanci. S poslanci, kteří mají sněmovnu jako doživotní úřad, jsou totiž jednání zdlouhavější a komplikovanější.

Mladí plní idejí a iluzí o ně kvůli tomu postupně přicházejí. Obměna by podle ní měla být častější. „Pak tam nezůstanou ti věční Pažouti a Hujeři. Občas teď někdo někomu přibouchne dveře, ale většina mužů se chová gentlemansky, " říká pro ParlamentníListy.cz Klasnová. Sama se nicméně za bažanta nepovažuje. „Fakt, že jsem považována za mladou, beru jako jednu z výhod politiky. V baletu už bych byla za vysloužilou," směje se véčkařka.

Mládí vpřed

„Je dobře, že se lidé v parlamentu obměňují. Starší by se na své mladší kolegy neměli dívat skrz prsty, protože se od nich mohou mnohému naučit. Dnes totiž platí, že mladší ročníky vykazují zkušenosti, sebevědomí i autoritu. Nemají nic moc společného s bývalým zatuchlým režimem, umí několik jazyků, vystudovali na prestižních zahraničních školách a tak," doplňuje odborník přes etiketu a komunikaci Ladislav Špaček. Politická garnitura v tom podle něj kopíruje dění v mnoha úspěšných soukromých firmách, které vedou mladší a agilnější manažeři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …