Komedie, směje se Hájek Ústavnímu soudu

14.03.2011 16:31

Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek pro ParlamentníListy.cz okomentoval fakt, že Ústavní soud odmítl, jakým způsobem vláda Petra Nečase loni na podzim v režimu legislativní nouze prosadila sociální škrty - omezení porodného či nemocenské.

Komedie, směje se Hájek Ústavnímu soudu

Vláda ale od ústavních soudců dostala čas, aby škrty prosadila znovu - do konce roku 2011. Jinak nebudou platit.

Více zde: Soud zrušil škrt-zákon. Kalousek: Prosadíme ho znovu

Prezident Václav Klaus v minulosti varoval, že se Ústavní soud začíná chovat jako třetí komora parlamentu. Petr Hájek si ale nemyslí, že by to byl tento případ.

Vlk se nažral a koza zůstala celá

„Že se v tomto konkrétním případě Ústavní soud chová jako ´třetí komora parlamentu´ bych ani neřekl. To určitě platí obecně o řadě jeho závažných rozhodnutí. Všimněte si, že neříkám nálezů, protože náš ústavní soud obvykle nenalézá soulad zákonů s ústavou, ale rozhoduje o tom, co ústava je a co není, nebo dokonce ústavu respektive ústavní zákony mění, což sice z podstaty věci nesmí, ale dělá to - s vědomím, že proti jeho rozhodnutím se nelze odvolat, takže devět respektive patnáct lidí může svou vůli zbytku společnosti prostě nadiktovat," řekl ParlamentnímListům.cz Petr Hájek.

„V tomto případě je však jeho rozhodnutí spíše směšné - a jako obvykle nikoli právní ale politické. Podle českého přísloví "vlk se nažral a koza zůstala celá", uvedl Hájek s tím, že Ústavní soud nechtěl podráždit vládní koalici, která má sílu snadno ve sněmovně prosadit svou.

Ke zdůvodnění nálezu Ústavního soudu ZDE
Peake (VV): Ústavní soud nám dal čas na nápravu, což je fér
Hašek: Tým repetenta Nečase dostal nedostatečnou

Smutná komedie. Může být smutno, jen když je veselo

„Nechtěl převzít odpovědnost za důsledky, které by mělo prosté zrušení zákonů - což měl udělat, pokud by "nalezl" neústavní způsob přijetí zákonů. Ale současně nechtěl podráždit opozici - a tak dal zapravdu i jí. Tím vznikl nový žánr - smutná komedie. Prostě, jak říkal Jan Werich, "může být i trošku smutno - jen když je veselo!" dodal vicekancléř.

Debata o roli Ústavního soudu a jeho kompetencích podle prezidentova tajemníka Ladislava Jakla probíhá a je legitimní.

Ústavní soud o svou moc nepřijde

„Podle mého hlubokého přesvědčení nemůže vůbec Ústavní soud zasahovat do ústavních zákonů, přesto to v minulosti udělal. Debata bude probíhat, ale jejím výsledkem nebude žádná změna, protože změnu postavení Ústavního soudu si dokážu představit pouze za téměř jednohlasného souhlasu celého politického spektra a vždycky část politického spektra bude hrát na to, že v jednotlivých předmětech sporu vidí Ústavní soud jako svého spojence a proto proti němu nepůjdou. A pokud to bude jenom část, i když třeba podstatná a většinová, tak se nic nestane. V tom, že by se postavení Ústavního soudu mohlo změnit, jsem tedy velmi skeptický," myslí si Jakl o možné změně postavení Ústavního soudu v ústavně-politickém systému ČR .

Velkým kritikem Ústavního soudu je i prezident Václav Klaus, který ParlamentnímListům.cz minulý týden řekl, že k debatě o postavení Ústavního soudu mělo dojít.  

„Pro demokracii je ničivé, bude-li pokračovat trend, který v posledních letech pozorujeme u nás i  v celé Evropě, že si různá soudní tělesa pro sebe usurpují větší díl moci, než jim přísluší. Nesmíme se smířit s tím, že Ústavní soud, místo toho, aby ústavu vykládal, do základního zákona naší země samovolně zasahuje a nad rámec svých pravomocí ústavní zákony mění," řekl před Klaus v Poslanecké sněmovně.

Soudcokracie je hrozbou pro demokracii

„Jsem přesvědčen, že parlament, tedy instituce vzniklá v přímých, rovných a všeobecných volbách, tedy skutečná tresť a obsah pojmu demokracie, musí svou autoritu bránit a prosazovat. Proto by se tato sněmovna měla zabývat i redefinicí postavení Ústavního soudu v našem ústavním systému tak, aby nemohl fungovat jako svým způsobem třetí - a často rozhodující, neboť už nikým nekontrolovatelná - parlamentní komora," vyzval Klaus.

Podle Klause Ústavnímu soudu patří role vykladatele a strážce ústavy ve vztahu k obecným zákonům, nikoli role faktického ústavodárce. Touto mocí jsou v parlamentní demokracii nadáni výhradně přímo volení zástupci občanů. Pokud tendence k pozvolné proměně této zásady bude u nás i ve světě pokračovat, hrozí podle prezidenta hluboká eroze demokracie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…