Švejnar naštval ČSSD podporou vlády: Toho na Hrad nechceme

15.03.2011 7:35

Českoamerický ekonom Jan Švejnar vyjádřil podporu důchodové reformě, jak ji navrhuje vládní koalice. Hned se proti tomu zvedla vlna nevole ze strany sociálních demokratů, kteří ho při minulých prezidentských volbách podporovali. V případě jeho nynější kandidatury na prezidenta si teda na jejich hlasy může nechat zajít chuť.

Švejnar naštval ČSSD podporou vlády: Toho na Hrad nechceme

Jako vhodného budoucího prezidenta České republiky propagoval Jana Švejnara ještě před nedávnem úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „My budeme prosazovat a hlasovat pro přímou volbu prezidenta a v ní bychom rádi podpořili Jana Švejnara," říkal. Sociální demokraté ho podporovali i v minulé volbě proti Václavu Klausovi. Tehdy ho navrhla Strana zelených a nezávislí senátoři, ale k nim se přidala část KDU-ČSL a sociální demokracie.

Švejnar prozatím v průzkumech vede

Právě teď se situace radikálně mění. Švejnar je totiž ekonom liberálního ražení, pomáhal straně Věci veřejné s ekonomickým programem a na iDnes.cz pochválil projekt důchodové reformy, jak ho navrhuje koaliční vláda. Také dodal, že pokud se v Česku reformy nepodaří prosadit, mladí lidé budou ze země odcházet. To je nejspíš posledním hřebíčkem do rakve jeho podpory ze strany ČSSD. Přitom přímá volba prezidenta, o které se v pondělí vedl seminář, a jíž Švejnar podporuje, je doposud jen přáním.

„Kdyby se to sesypalo, bylo by to nešťastné. Je to zásadní reforma. Jestli neprojde, bude to špatné. Mladí lidé budou kvůli demografickému vývoji zatíženi obrovským břemenem a budou mít tendenci odcházet z této země. Jednání o reformě by nemělo být jen uvnitř koalice, ale i se sociální demokracií, aby reforma nebyla zpochybněna ani po volbách," řekl Švejnar k možnosti krachu důchodové reformy.

O návrhu vlády na jednotnou sazbu 17,5 procenta DPH od ledna 2013 se vyjádřil, že z ekonomického hlediska je správné mít co nejjednodušší daňový systém, tedy i jedinou sazbu daně z přidané hodnoty a pokud možno s co nejmenším počtem výjimek.


Švejnar rozčílil sociální demokracii

Vzbudilo to vlnu nevole u sociální demokracie. „Tohoto pána s těmito názory za prezidenta nechci," napsal poslanec Jaroslav Foldyna na sociální síti Facebook.

„Byť se s Jaroslavem Foldynou v mnohém neshodneme, tak v tomto jsem s ním zajedno," souhlasil bývalý šéf předvolební kampaně ČSSD Jaroslav Tvrdík. „Situace ve společnosti se změnila a oproti stavu před pěti lety se hodně posunula. Dnes už nemůže podporu sociální demokracie očekávat," zdůraznil pro ParlamentníListy.cz poslanec Stanislav Křeček.

„Bylo to pro mě překvapení, že se k tomu přiklonil. Vím, že má liberální názory, ale myslel jsem si, že má i sociální cítění. S jeho kandidaturou na prezidenta to nikdy nebylo definitivní, takže uvidíme. Všechno ukáže čas," sdělil redakci  vyhýbavěji poslanec za ČSSD, František Bublan.

ČSSD bude mít jasněji až po volbě předsedy

Názory politologů jsou v mnohém podobné. „Pro Švejnara je ztráta podpory ČSSD prohrou. A pokud sází na přímou volbu prezidenta, tak i tam to je ve hvězdách," řekl ParlamentnímListům.cz Zdeněk Zbořil s tím, že by sociální demokracie mohla někoho sehnat mimo stranické kruhy. Nejlepší variantou by pro ně podle něj byl Jiří Dienstbier, který však po delší nemoci na začátku ledna zemřel.

Podpora projektu vládní důchodové reformy nesporně od Švejnara sociální demokracii odkloní. To tvrdí i Jiří Pehe a dodává: „Vhodným kandidátem na prezidenta se začnou zabývat až po volbě předsedy ČSSD. Ta je totiž klíčová. Hašek už několikrát zmínil jména jako Škromach, Buzková, Onderka, ale Sobotka má jiný názor."

Levicový prezident s podporou komunistů

„Může to být kamínek do mozaiky Švejnarova postupného ztrácení podpory u ČSSD. Ta se musí rozhodnout, jestli chce stranického prezidenta, anebo bude hledat v širším vějíři jmen. Ne z ekonomických kruhů, ale spíše mezi společenskými vědci," doplnil další politolog Lukáš Jelínek.

Podívat se do kruhů levicově orientovaných intelektuálů jako jsou filosof Václav Bělohradský anebo sociolog Jan Keller, radí ČSSD i Jan Bureš. „Kandidát ČSSD v přímé volbě i volbě parlamentem bude muset být přijatelný i pro komunisty. Sice by to mnoho členů sociální demokracie popřelo, ale jestli nekandidují někoho přijatelného i pro komunisty, mohou se rozloučit s přáním levicového prezidenta," uvedl Bureš pro ParlamentníListy.cz.

Švejnar zatím mezi kandidáty, o nichž dosud klíčové politické strany hovořily jako o favoritech, vítězil. Pokud budou lidé volit prezidenta v roce 2013 přímou volbou, má tento ekonom velkou šanci stát se hlavou státu, vyplynulo z průzkumu veřejného mínění agentury Median. Švejnar by musel alespoň na rok přesídlit z Ameriky do Česka, aby jeho identifikace s Českou republikou byla silnější, než před volbou v roce 2008.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…