Jakl ví, jak zabít Muchovu epopej. Řekne Klausovi, aby ji pochválil

16.03.2011 16:38

Prezidentův tajemník Ladislav Jakl přišel na to, jak „zabít“ Slovanskou epopej od známého malíře Alfonse Muchy, která se zrovna neřadí k jeho oblíbeným uměleckým dílům.

Jakl ví, jak zabít Muchovu epopej. Řekne Klausovi, aby ji pochválil

„Tak mě napadlo, jak zabít Slovanskou epopej. Řeknu prezidentovi, aby ji pochválil. Určitě se hned vyrojí pitomci mezi novináři, kteří už dnes podsouvají prezidentovi slavjanofilství, aniž kdy v životě cokoli o slovanství řekl. Oni mu to podsouvají, aby lépe vykreslili nedostatečnou pokrokovost," svěřil se svým nápadem ParlamentnímListům.cz tajemník hlavy státu.

Pokrokoví žurnalističtí svazáci

„Řekněme, že vezmeme epopej na Hrad jako symbol tradičních hodnot a pokrokoví žurnalističtí svazáci jako třeba Martin Komárek z MF Dnes budou vášnivě požadovat její spálení a bude od ní pokoj," dodal Jakl.

Ladislav Jakl dal již vloni v červenci najevo, že se mu toto dílo Alfonse Muchy ale vůbec nelíbí. Míní, že Alfons Mucha měl raději zůstat u reklam na Jaklův oblíbený nápoj - pivo.

Kýč tisíciletí

„Jeho Slovanská epopej je kýč tisíciletí, prolhaná, nabubřelá exhibice, hotová panslovanská propaganda, zas tak moc se nelišící od o třicet let mladšího socialistického realismu. Čiší z ní mindrák a účelovost. Kdyby něco takového namalovali v době, kdy rukopisy Královédvorský a Zelenohorský byly považovány za pravé dokumenty, dalo by se říci, že autor byl uveden v omyl a jen to s námi myslel dobře. Jenže v době vzniku Epopeje už byly rukopisy dávno k smíchu a přesto z jejich ducha Muchův monument evidentně čerpá," napsal tehdy Jakl.

Praha vedla spor s Moravským Krumlovem o to, kde má být dílo vystaveno. Pražská výstava pěti pláten ze souboru Slovanské epopeje Alfonse Muchy má být konečně otevřena začátkem dubna. Pracovníci Galerie hlavního města Prahy nyní čekají na povolení k restaurování pláten. V Moravském Krumlově budou ostatní plátna vystavena od 1. května, ovšem též v režii pražské galerie.

Cyklus Slovanská epopej, který maloval Mucha na zámku Zbiroh od roku 1910 celkem 18 let, tvoří 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Sedm největších pláten měří 8,1 metru krát 6,1 metru. Slovanská epopej je považována za majetek města Prahy, jemuž ji Mucha daroval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…