Nechci být sečten! píší lidé státu. Ekonomové kývají

17.03.2011 7:24

Sčítání lidu bude celkem stát 2,5 miliardy korun a jeho propagace 25 milionů. Například ale v Čínské lidové republice se náklady na census odhadují na 700 milionů čínských jüanů, což je přibližně 1,85 miliardy korun. Redakcí oslovení ekonomové si většinou myslí, že sčítání lidu nezbytné není a je navíc drahé. Státní megaakce už si dokonce vysloužila vlastní neoficiální web, který proti ní brojí.

Nechci být sečten! píší lidé státu. Ekonomové kývají

Rektor vysoké školy CEVRO Institut Josef Šíma je otevřeným nepřítelem sčítání lidu. „Komerční subjekty, které potřebují získat informace ohledně obyvatelstva si tuto službu na trhu koupí a zaplatí. Všechno, co je potřeba pro fungování podnikání jde zajistit pomocí podnikání, tedy nakoupení těchto služeb na trhu," řekl ParlamentnímListům.cz Šíma.

Hrozba centrálního plánování

„Tahleta mamutí akce představuje vyhazování peněz. Krom toho existuje logická a nebezpečná vazba mezi shromažďováním dat o obyvatelích a sčítání obyvatelstva a snahou centrálně plánovat. Bez těchto statistik by takovéto pokušení ze strany státu plánovat lidem život bylo menší a to by bylo ku prospěchu věci," dodal rektor.

Děkan národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík není takto silně proti sčítání. Podle něho by mělo pomoci při rozhodování o některých strategických věcech jako je například penzijní reforma. „S tím, že demografické křivky se dají sledovat i jinak. Existuje tu katastr nemovitostí pro přehled o budovách, takže nad tím sčítáním vyvstávají určité otazníky, zvláště pak, když to má stát asi 2,5 miliardy korun. Takže si dovedu představit, že bychom se bez sčítání lidu obešli," řekl ParlamentnímListům.cz Ševčík.

Nechci sečíst

Na druhou stranu vznikají podle něho z těchto dat zajímavé statistiky s daty z výzkumu se dá dále pracovat. „Není ale nezbytně nutné, aby se získávali tímto způsobem. Nestavím se apriori proti sčítání, ale mám o tom své pochybnosti," dodal Ševčík.

Ekonom Petr Mach považuje sčítání za plýtvání prostředky daňových poplatníků a za invazi státu do soukromí lidí. „Stát se ptá lidí i na informace, které už koneckonců zná, takže stát vyhodil 2,5 miliardy v době, kdy by se naopak mělo šetřit," řekl Mach s tím, že data jsou v matrikách či registru nemovitostí. Jeho Strana svobodných občanů proti sčítání dokonce spustila stránky nechcisecist.cz na nichž svůj odpor ke státní akci vyjádřilo již 7462 lidí. Podle Macha případně stačí zaplatit mnohem levnější průzkum výběrovým šetřením na vzorku populace.

Demografie vs. ekonomie

Ekonom z Národohospodářské fakulty VŠE Lukáš Kovanda, který je současně i demografem, je ve svém pohledu rozpolcen. „Z hlediska liberálního ekonoma si myslím, že to nemá opodstatnění a že to zásah do soukromí určitě je. Na druhou stranu ze svých zkušeností z demografie se domnívám, že pro řadu aspektů této discipliny je to podstatné a bez toho by nemohla existovat. A nemyslím si, že by demografie neměla smysl," sdělil Kovanda.

Podle Kovandy je pro demografii důležité, že data jsou k jednomu určitému okamžiku a z toho se dobře počítá srovnávání a čísla jsou velmi přesná a znamenají zpřesnění dat, která shromažďuje ČSÚ v období mezi jednotlivými sčítáními. „Je to určitě zpřesnění. Pak je samozřejmě otázka, zda zpřesnění je tak významné, že za tyto náklady vydané na sčítání lidu stojí.

Náklady převyšují výnosy

Ekonom NERV Miroslav Zámečník uvedl, že na problematiku nemá silný názor, ale s tím, že ho dělají i ostatní státy, takže to jistý smysl patrně má. „Podle mě náklady převyšují výnosy a ptám se, zda to není nadbytečná věc. Jinak k tomu nemám silný názor," uvedl pro ParlamentníListy.cz analytik Centra pro ekonomiku a politiku Marek Loužek, který se zabývá i demografií.

Lidé by měli vyplnit sčítací formulář 26. března a mezi tímto dnem a 14. dubnem je odevzdat  - ať už je budou odesílat přes internet, poštou v obálce nebo osobně předávat sčítacímu komisaři.

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…