Slova o mafii a Titaniku se potvrzují. Češi jsou znechuceni z politiků

17.03.2011 6:01

Ač se po nástupu vlády Petra Nečase (ODS) spokojenost občanů s politikou zvýšila, v poslední době rapidně klesla. Zřejmě i díky kauzám členů vlády.

Slova o mafii a Titaniku se potvrzují. Češi jsou znechuceni z politiků

Od parlamentních voleb uplynulo téměř deset měsíců, Češi jsou však s politickou situací stejně nespokojení jako před nimi. Se současnou politikou totiž souhlas vyjadřuje pouhých 14 procent lidí. Tedy stejně jako před květnovými volbami.

Celou zprávu společnosti STEM naleznete ZDE

Dva měsíce. A jde to dolů

"Dobře je z něj vidět přechodný vzestup spokojenosti s domácí politickou situací po nástupu Nečasovy vlády i výrazný pokles za poslední dva měsíce," píše STEM v doprovodné zprávě k výzkumu, který provedl.

Za pozornost stojí ale zejména kategorie těch, kteří jsou s aktuální politickou situací nespokojeni. Zatímco v lednu jich bylo pouze 32 procent, v současnosti se k tomuto názoru hlásí už téměř polovina Čechů.

Psali jsme:
Lidé vládě nevěří. To máte za ty kamarádíčky, říká profesorka
Televizní profesorka: Zemi řídí mafie, je to Titanic

Rovněž průzkum agentury SANEP ukázal, že kauzy ministrů Nečasovy vlády táhnou popularitu vlády dolů.

Politoložka Vladimíra Dvořáková k tomu pro ParlamentníListy.cz uvedla: "Obecně začala panovat naprostá nedůvěra v politiku, a v to, že je stát něco schopný řešit. Lidé jsou z celé situace již velmi otrávení," uvedla Dvořáková pro ParlamentníListy.cz.

A navázala tak na své páteční prohlášení, kdy přirovnala českou společnost k Titaniku. "V podpalubí roste nespokojenost, ale na palubě Titaniku se tančí. Lidi jsou naštvaní, že politici neřeší věci, které by měli, a místo toho provozují hrátky, kdo co na koho ví. To jsou praktiky mafie, ne státní správy," nešetřila pro ParlamentníListy.cz Dvořáková kritikou na adresu politické garnitury.

Výsledky celého průzkumu SANEP najdete ZDE

STEM sledoval i rozložení politických preferencí těch, kteří se výzkumu zúčastnili. Ze šetření agentury vyplynulo, že s aktuální politickou situací jsou spokojeni pouze stoupenci stran vládní koalice.

Výzkum tak naopak ukázal, že "silná nespokojenost mezi „nerozhodnutými voliči" je dobrým barometrem celkového rozčarování ve společnosti."

Společnost šetření provedla na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil ve dnech 1. - 8. března 2011. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpovídal rozsáhlý soubor 1248 respondentů.

Více čtěte:

 CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…