Kandidát na šéfa IKEMu Froněk vyhrál spor o dizertační práci

17.03.2011 11:46

Jiří Froněk, kandidát na šéfa transplantační chirurgie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), získal svůj vědecký titul právem a jeho dizertační práce je původní. Ve středu o tom rozhodla odborná komise lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Froněk tento verdikt považuje za morální satisfakci.

Kandidát na šéfa IKEMu Froněk vyhrál spor o dizertační práci

Třináctičlenná komise posuzovala Froňkovu práci kvůli podezření, že ji opsal od dvou mladých vědců z týmu dosavadního přednosty kliniky IKEM Miloše Adamce. Jednala o tom v olomoucké fakultní nemocnici přes pět hodin. Pro verdikt se vyslovil dvanáct členů, jeden se zdržel hlasování.

Froněk má titul Ph.D. oprávněně

„Doktor Froněk obdržel titul Ph.D na základě úspěšného složení státní doktorské zkoušky a obhajoby disertační práce v souladu s tehdejšími platnými pravidly pro doktorský studijní program Lékařské fakulty Univerzity Palackého," citoval z usnesení komise její předseda Jan Pirk.

Podle komise práce splnila požadavek původnosti. Autorovi pouze vytkla pochybení v přehledu publikační činnosti, to ale nemá vliv na udělení vědeckého titulu.

Stejný experiment provedený v Košicích

Froněk byl z plagiátorství obviněn dvěma vědci ze Slovenska - Peterem Balážem a Ivanem Matiou. V dizertaci prý použil výsledky experimentu na potkanech, který oba prováděli v letech 1998 až 2002 v Košicích. Baláž tam za tuto práci v roce 2005 získal vědecký titul.

Froněk ale svou dizertační práci na téma Konzervační poškození štěpů tenkého střeva v experimentu obhájil o rok dříve na univerzitě v Olomouci.

Je to morální satisfakce

„Oba oponentské posudky byly příznivé, žádný neměl zásadní námitky. K obhajobě doložil Froněk celkem 14 prací, publikací i přednášek. Z toho deset vzniklo ve spolupráci s Peterem Balážem," uvedl Rostislav Hladký, tiskový mluvčí Univerzity Palackého.

Froněk považuje závěry komise za morální satisfakci. Potvrdil, že má nadále zájem o místo šéfa IKEM. Rozhodnutí komise vyslechl i Baláž, ten teď uvažuje o podání záležitosti k soudu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…