Sjezd ČSSD bez alkoholu. Vezeme zásoby, hlásí delegáti

18.03.2011 6:32

Třicátý šestý sjezd sociálních demokratů pádí mílovými kroky ke svému startu. ParlamentníListy.cz se proto zajímaly o detaily, jež budou dvoudenní akci s tisícovkou delegátů, hostů a novinářů doprovázet.

Sjezd ČSSD bez alkoholu. Vezeme zásoby, hlásí delegáti

Základní informace jak pro delegáty, tak hosty i novináře rozdíly neřeší. Místem konání jsou Veletrhy Brno, sjezd samotný bude probíhat v hale B. Hala E poslouží pro tiskové konference, zázemí pro novináře a také organizátory. Sociální demokraté zajistí rozvody audio a video a jak nás informovalo hned několik členů organizačního týmu, celá akce bude nepřetržitě nahrávána a streamována živě na stránkách ČSSD.

Oproti posledním sjezdům a konferencím ODS anebo Věcí veřejných jde o výraznou změnu. Zbylé partaje umísťují na internet obvykle pouze vybrané projevy a zřídka diskuse. ČSSD chce touto cestou nabídnout kompletní servis. Co ale čeká na delegáty samotné? O tom ParlamentníListy.cz hovořily s mluvčím strany Martinem Ayrerem.

Napsali jsme:

"Delegáti budou ubytováni v blízkosti brněnského Výstaviště, tedy v hotelech Holiday Inn a Voroněž. Během sjezdu nebude v občerstvení k dispozici tvrdý alkohol, dostupné bude pivo a víno. Zároveň je celý sjezd koncipován jako nekuřácký," uvedl Ayrer.



Jeho slova mnoho z delegátů zaskočila. Jak nám hned několik z nich potvrdilo, na sjezd už nyní vezou demižony alkoholu.

Ayrer navíc přiznal, že během sjezdu není plánován žádný večírek.

Martina Aubrechtová, delegátka strany z Ústeckého kraje, zostra dodala: "Pokud si Sobotka myslí, že si delegáti neumí udělat večírek s alkoholem sami, tak je naivní. Mnozí si vezou demižony vlastních zásob a večer bude jistě plný zábavy, ostatně jako každý sjezd. "

Rozpočet je zatím velká neznámá

Jaroslav Staník, zastupitel obce Bojkovice ve Zlínském kraji a delegát sjezdu, ParlamentnímListům.cz otevřeně prozradil: "Staníkova slivovice, nejlepší je v republice. Samozřejmě, že ji vezu. Jestli tam budete, přijďte."

Staník dále přiblížil: "Budu volit Haška. Nevím, jestli je to nejideálnější kandidát, ale je to člověk, který prošel komunální politikou a něco v životě už zažil, na rozdíl od Sobotky, který od svých dvaceti studentských let sedí v parlamentu, ve vládě a s praktickým životem se nikdy nesetkal."

Všichni delegáti se podle organizátorů sjezdu mohou už nyní těšit na ryze česká jídla. "Menu se nyní upravuje, každopádně bude na výběr z několika jídel s důrazem na českou kuchyni. Stravování se plánuje formou stravenek," přiblížil dvoudenní akci mluvčí ČSSD a dodal: "Koncepce a program sjezdu je nastaven tak, aby byl maximálně pracovní, čemuž odpovídá i velmi plný program s jednotlivými body."

Podle informací ParlamentníchListů.cz dosáhne počet všech účastníků, tedy hostů, techniků, novinářů a delegátů necelé tisícovky. Většině z nich strana hradí ubytování a stravu. Velkou část nákladů taktéž spolkne pronájem a technika. O definitivním rozpočtu však sociální demokraté zatím hovořit nechtějí.

"Přesný rozpočet sjezdu není možné v tuto chvíli vyčíslit, sjezd je aktuálně připravován a do rozpočtu ještě mohou vstoupit technická vybavení a další věci. Rozpočet budeme prezentovat po jeho skončení. Každopádně je sjezd připravován a koncipován s finanční odpovědností, tedy bez zbytečných a neúčelných více nákladů."

ParlamentníListy.cz došly hrubým výpočtem k částce mezi pěti a devíti miliony korun. "Ano, to jsem slyšel, něco kolem osmi, ale to nemohu potvrdit, je tam hodně faktorů, které to ještě mohou ovlivnit," sdělil redakci člen realizačního týmu, který však nechtěl být jmenován, jelikož není pověřen k rozhovorům s médii.

Jak dále ParlamentníListy.cz zjistily, nemilé překvapení může potkat některé z hostů a přátel sociální demokracie. Ti by si podle našich zjištění měli sami hradit wifi připojení, což by mělo vyjít na částku 500 korun. "Je to tak," potvrdil redakci člen ČSSD blízký vedení straně. "Šetří se," dodal.

Ačkoli mají dva hlavní kandidáti, Bohuslav Sobotka a Michal Hašek, shodně po sedmi krajských nominacích, kuloární informace už vítěze znají. "Zřejmě to bude Slávek Sobotka, to alespoň každý říká," přiznal jeden z brněnských delegátů. "Boj bude hlavně o prvního místopředsedu," upřesnil.

Kartami ovšem může zamíchat fakt, že jako u ostatních partají, tak i v sociální demokracii proběhne volba nového, v pořadí šestnáctého předsedy strany tajně.

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…