Sobotka pro rozhlas: Zákulisní dohody nebudou

18.03.2011 10:03

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že delegáti se při volbě předsedy strany budou rozhodovat podle vlastního úsudku, a ne zákulisních dohod. Sobotka to řekl v rozhovoru pro Radiožurnál. Sociální demokraté si totiž nového předsedu zvolí již dnes na sjezdu v Brně.

Sobotka pro rozhlas: Zákulisní dohody nebudou

O post šéfa strany bude bojovat dosavadní úřadující lídr ČSSD Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Oba dostali od krajských stranických konferencí stejný počet nominací.

„Jakékoliv zákulisní dohody budou hrát menší roli než kdykoliv v minulosti. Myslím, že sjezd bude demokratický a plnokrevný zejména v tom, že každý delegát se rozhodne zcela sám v tajné volbě s ohledem na to, která osobnost může pomoci sociální demokracii v příštích měsících a letech, aby se vrátila na centrální úrovni do vlády a mohla pozitivním způsobem korigovat procesy, které rozjíždí pravicová vláda," řekl v rozhovoru pro rozhlas Sobotka.

Pokud se stane předsedou, nebude mít problém spolupracovat ve vedení strany s Michalem Haškem.

„Jsem otevřen spolupráci prakticky se všemi, kdo dnes kandidují do vedení, protože si myslím, že delegáti určitě vyberou nejsilnější a nejlepší osobnosti a po sjezdu je potřeba zapomenout na nějaké tábory a fungovat ve prospěch našich voličů a sociálně-demokratického programu. V neděli si podáme všichni ruce a pustíme se do posílení pozice ČSSD,"  zmínil dále Sobotka.

I Hašek by chtěl Sobotku do funkce prvního místopředsedy

Podle šéfa Asociace krajů Michala Haška se dá očekávat, že půjde o vyrovnaný souboj. „Jsem velmi rád, že zatím těch osm měsíců přinášelo kultivovaný předvolební souboj obou hlavních kandidátů. Bylo by ponížením celé členské základny ČSSD a především šesti set delegátů, kdyby se hodily ručníky do ringu a zákulisní dohody začaly nahrazovat demokratickou vůli delegátů, kterou vyjádří v tajných volbách," řekl Hašek Radiožurnálu.

Pokud ho delegáti zvolí předsedou, i on prý podpoří svého protikandidáta Sobotku do funkce prvního místopředsedy.

 „Po brněnském sjezdu chci sociální demokracii jednotnou, silnou a sebevědomou. Potom musí jít osobní ambice stranou. Pokud mi dají delegáti důvěru - a já pevně věřím v jejich moudrost a demokratické tajné svobodné rozhodování, které nebude ovlivňováno - jsme připraven podpořit Bohuslava Sobotku do funkce statutárního místopředsedy ČSSD," dodal Hašek.

Štěch tipuje: Vyhtraje Sobotka

Předseda Senátu Milan Štech odhaduje, že boj o nejvyšší stranickou funkci vyhraje úřadující lídr strany Bohuslav Sobotka.

„Už v minulosti prokázal, že je schopný politik v poměrně těžkém období, kdy z hodiny na hodinu předseda Paroubek složil funkci," uvedl s tím, že v tomto období dosahuje ČSSD dílčích úspěchů a Sobotka by měl dostat šanci stranu v nastávajícím období vést.

Napsali jsme:

Na místa čtyř místopředsedů je deset kandidátů a o křeslo jediné ženy ve vedení ČSSD se uchází devět sociálních demokratek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…