Na ČT to Drábek schytal od Zemana, na Primě od Škromacha

20.03.2011 12:00

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Ministr práce a sociálních věcí spolu se svým stínovým protějškem z ČSSD usedli po osmi týdnech znovu do studia nedělní Partie televize Prima. Spolu s redakcí pořad sledoval také analytik Břetislav Polách.

Na ČT to Drábek schytal od Zemana, na Primě od Škromacha

"Musím říct, že se to dost výrazně uklidnilo. Když spolu na konci ledna oba politici hovořili naposledy, atmosféra byla značně napjatá," konstatuje Polách. Tehdejší nedělní Partie, připomeňme, řešila především kauzu sledování politiků ODS a změny v sociálních reformách.  Ty místopředseda ČSSD označil za hlouposti a nesmysly.

"I kdybyste seškrtal 40 miliard, což znamená, že byste neplatil nikomu nic, tak vám pořád zbude těch 100 miliard dluhu na vašem resortu a to nevím, co s tím chcete dělat," uvedl v lednové Partii Škromach, načež byl ze strany ministra Drábka okřiknut:  "Ale tak to není!"

ČTĚTE TAKÉ:


Březnová Partie z tohoto pohledu začala téměř idylicky. "Chtěl bych tady popřát panu Škromachovi ke znovuzvolení místopředsedou strany a chci říct, že je to férový chlap a politik," uvedl Drábek. Škromach s úsměvem poděkoval. Zbylá debata se už nesla na vlnách typických pro koaliční a opoziční politiky. Ústředním tématem byla důchodová reforma z dílny současné vládní koalice. Tu však Škromach zpochybnil už v samém počátku.

"Aby se nevyvedly peníze ze stávajícího systému a daly se do kapitálového systému bez ohledu na to, že nevíme, co bude za dvacet nebo třicet let, to je zvláštní. Byli bychom rádi, kdyby ten rámec důchodové reformy byl schválen formou ústavního zákona, tedy aby ho schvalovaly obě komory parlamentu," přiznal zástupce ČSSD. Jeho diskusní protějšek mlčel a kontroval čísly.



20. března 2011:

30. leden 2011:


"Pokud má být důchodový systém stabilní, musí zůstat alespoň řádově přibližně stejná doba pobírání důchodu, čemuž musí odpovídat i systém," zmínil.

Následovala palba argumentů a letopočtů, z nichž pro diváka bylo nejčitelnější to, že se po roce 2035 možná změní doba odchodu do důchodů. Ani jeden z politiků však nechtěl být konkrétní. Oba se pouze shodli na skutečnosti, že v případě, kdy se bude měnit demografický vývoj, bude nutná debata nad odchodem do důchodu.

V té souvislosti Škromach připustil, že u těžkých profesí, jako hutník či horník, by měla být řeč o předčasném odchodu do důchodu a příspěvcích na něj ze strany zaměstnavatelů. "Oni přeci těží z jejich zdraví, tak by to měla být samozřejmost," řekl Škromach ve studiu.

Závěrečná část nedělní Partie patřila valorizacím důchodů a změnám DPH, které údajně mohou ohrozit seniory. Škromach přiznal, že půjde o velkou finanční zátěž a nejistotu starších lidí. Drábek namítl, že tak to není, že valorizační vzorec je založený na průběžných datech a tudíž nelze v budoucnu očekávat nejistotu důchodů a cen.

"Drábek to schytal ve čtvrtek od Miloše Zemana (více ZDE) a tentokrát od pana Škromacha. Nutno uznat, že v obou případech si s tím poradil. Škromach i Zeman se v reformách vyznají, oba byli výborně argumentačně připravení, ale Drábek také. Podotknul bych ovšem, že diváci se v těch pojmech "valorizace", "důchodový účet", "stabilita ekonomiky", "výpočetní vzorce demografických křivek" museli ztrácet," doplnil pro ParlamentníListy.cz Břetislav Polách. 

Co je obsahem důchodové reformy?

Obsahem důchodové reformy má být například možnost dobrovolného fondového penzijního spoření (opt-out) v podobě vyvedení 3 procent sociálního pojištění na soukromé individuální účty občanů ČR vedené u penzijních společností za podmínky další dodatečné vlastní platby minimálně ve výši 2 procent ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění.

Vláda se zároveň dohodla, že v rámci mezigenerační solidarity bude možné dobrovolné vyvedení částky o výši jednoho procenta mzdy, resp. vyměřovacího základu, potomků vůči svým rodičům, kteří jsou ve starobním důchodu. Tento bonus jim nebude krácen ze mzdy, ani z jejich vlastního penzijního pojištění.

Vstup do dobrovolného opt-outu bude umožněn lidem mladším 35 let.

Jejich rozhodnutí je pak nevratné, ze systému již nebudou moci vystoupit. Zda využijí tento systém, či nikoli, se lidé, kterým bude v době vstupu zákona v platnost více než 35 let, budou moci rozhodnout do 31. prosince 2012. Na realizaci svého rozhodnutí budou mít šest měsíců, vstup do systému individuálních účtů jim bude umožněn právě v druhém pololetí roku 2012.

Schodek důchodového účtu v současnosti činí asi 30 miliard korun ročně. Státní systém důchodového zabezpečení tedy není při nynějším nastavení dlouhodobě udržitelný. Podle vládních činitelů je nezbytné hledat nové zdroje nebo příjmy na financování penzí budoucím generacím.

Důchodová reforma a poslední dění:

Další analýzy mediálního vystupování:

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …