Bramboračka nebo výhra? Právo cupuje sjezd ČSSD

21.03.2011 8:51

Komentář Alexandra Mitrofanova v Právu se vrací ke sjezdu ČSSD. Podle něj totiž výsledky sjezdu vyvolaly nelibost u významných členů ČSSD. A přitom by to tak nemuselo být - za vyrojšivými odsudky lze totiž spíše tušit strach, že bude strana nyní příliš úspěšná a po příchodu k moci zbourá vše, co dnešní koalice vymýšlí.

Bramboračka nebo výhra? Právo cupuje sjezd ČSSD

První ohlasy na sjezd ČSSD od koalice a jejich příznivců nabízely se opakující se argumenty, proč jsou jeho výsledky pro stranu nepříznivé. Sociální demokracie je prý rozpolcená a navíc mandát nového předsedy je slabý. „Bude ještě slabší, když začnou rozbroje v nejužším vedení," poznamenává k tomu komentátor Práva.

„Členská základna chtěla silné jednostranné řízení, nikoliv bramboračku ze zástupců obou směrů," píše dále v komentáři Mitrofanov.

Jak ale uvádí, prováděl na sjezdu strany šetření, připomínající sociologické zkoumání a výsledek jej překvapil. Hovořil totiž s mnoha delegáty sjezdu v kuloárech a vyšlo mu, co se záhy naplnilo. „Dávno před dramatickou volbou předsedy se delegáti shodovali, že si přejí následující schéma. Předseda jeden z dvojice Sobotka - Hašek, druhý prvním místopředsedou. Celkový trend ve straně: uhlazení sporů a společný postup k vyhraným volbám do krajů, senátu a sněmovny."

A proč jsou tedy někteří lidé nyní nespokojení a kdo to hlavně je? „Za významné členy ČSSD, kteří svým nesouhlasem s výsledkem sjezdu údajně ovlivní náladu strany, byli vydáváni Martin Pecina a Jiří Paroubek. V obou případech jde o zveličování důležitosti těchto person," poznamenává Mitrofanov.

Sobotka jako Paroubek?  Možné obavy mohou být tady

Spor se podle něj vede především o nuance. Jde o to, aby vystupování Sobotky nepřipomínalo lidem svou nesmlouvavostí právě Paroubka.

„Za vyrojivšími se odsudky nového vedení a kurzu ČSSD lze tušit strach, že bude příliš úspěšná a po příchodu k moci zbourá budovu, kterou teď staví Nečasova vláda," vysvětluje komentátor. Varuje však před tím, že nynější koktejl namíchaný delegáty může mít i slabiny: bude se tam totiž střetávat spousta osobních ambic, ctižádostí a případných animozit.

OBRAZEM Vítěz Sobotka

„Ve vedení ČSSD jsou nyní inteligentní lidé, kterým by nemělo činit potíže spočítat, že ve svornosti lépe dosáhnou vítězství ve volbách a tím vlastních politických met. Navíc v porovnání s poskládanou koalicí mají výhodu: jsou přece jen jedné politické krve," ukončuje Mitrofanov zamyšlení.

Čtěte také:

Ze sjezdu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…