Jsme zemí korupce? Dvě třetiny obyvatel se s ní ale nesetkaly

22.03.2011 14:44

Rok co rok se smiřujeme se skutečností, že v hodnocení míry korupce, které zveřejňuje mezinárodní organizace Transparency International, patří Česko k nejhorším zemím v rámci EU. A tak až překvapivě vyznívá jeden ze závěrů výzkumu společnosti MÉDEA RESEARCH, podle něhož se dvě třetiny populace s korupcí dosud nesetkaly.

Jsme zemí korupce? Dvě třetiny obyvatel se s ní ale nesetkaly

Málo důvěry vzbuzuje vládou vyhlašované tažení proti korupci. Alespoň soudě podle výzkumu společnosti MÉDEA RESEARCH, podle něhož je o neúčinnosti vládního boje proti korupci přesvědčeno 69 procent osob starších 18 let. Nečasovu kabinetu v tomto směru důvěřuje pouze 11 procent obyvatel. Výzkum se uskutečnil ve dnech 21. až 27. února tohoto roku na vzorku 503 respondentů, který byl převážen tak, aby byl reprezentativní z hlediska pohlaví, věkových skupin, vzdělání a regionu.

Z výzkumu rovněž vyplývá, že s korupcí se osobně setkalo 30 procent osob starších 18 let. Vzhledem k tomu, že Česká republika obsadila v posledním hodnocení míry korupce, které zveřejňuje mezinárodní organizace Transparency International, 53. místo ze 178 zemí, vyznívá až překvapivě zjištění, že se s korupcí dosud nesetkalo 66 procent populace.

Třetina lidí se s korupcí setkala na úřadech

Výkum společnosti MÉDEA RESEARCH se také zabýval také místy, na nichž se lidé nejčastěji setkávají s úplatky. Více než třetina (35,4 %) těch, kteří uvedli, že mají osobní zkušenosti s korupcí, se s ní setkala na úřadech. S velkým odstupem se na druhé pozici umístila práce nebo podnikání (11,2 %) a na třetí návštěva lékaře (11 %).

V žebříčku míst uvedených ve výzkumu pak následují policie (7,8 %), obchod a nakupování (6,6 %), stavebnictví a pozemky (3,9 %), sport (3,3 %), škola (1,8 %) a soudy (0,7 %). Více než pětina osob (21,3 %), které odpověděly, že mají s úplatky zkušenosti, odmítla uvést, při jaké příležitosti se s korupcí setkala.

K věci:

Neuvěřitelný zájem o šokující popis korupce Ringo Čecha pokračuje 

Šokující zpověď exposlance Ringo Čecha z roku ´97 je venku 

Česko je na tom s korupcí hůř než loni. John koncepci chystá 

Foto: korupce.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…