Havel přišel na premiéru Odcházení a při výstupu na pódium upadl

22.03.2011 20:29

AKTUALIZOVÁNO V úterý večer se konala slavnostní premiéra prvního filmu Václava Havla Odcházení, který natočil podle své stejnojmenné hry. Exprezident při výstupu na pódium upadl.

Havel přišel na premiéru Odcházení a při výstupu na pódium upadl

Filmový debut Václava Havla jde konečně oficiálně do kin. Příběh, kde si autor mimo jiné dělá legraci ze své role posledního československého a prvního českého prezidenta, vyšel knižně v roce 2007 a byl uveden na několika českých i zahraničních divadelních scénách.

Slavnostní premiéry se zúčastnil i samotný autor, jenž několik dnů ležel v Ústřední vojenské nemocnici, kde byl hospitalizován kvůli zánětu dýchacích cest. V pondělí byl propuštětn do domácího léčení.  Že ještě není v kondici se ukázalo v momentě, kdy měl vystoupit na pódium. Po výstupu po několika schodech upadl za zděšeného pohledu přítomných herců i jeho ženy Dagmar Havlové.

OBRAZEM Havlovo Odcházení


Následně svůj pád okomentoval slovy: "Děkuji, že jste přišli. Upozorňuji vás, že mé zakopnutí bylo skutečné, nikoliv hrané."

Premiéry se z politiků zúčastnil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Havlův film vzbudil bouřivé rakce ještě před tím, než se konala oficiální premiéra. Ostrou výměnu názorů rozpoutal exministr kultury a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, když na svém facebookovém profilu reagoval na recenzi LN.

Na to zřejmě reagoval i sám Havel, když v Lucerně směrem k divákům zvolal: "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí." Toto heslo bylo v roce 1989 mottem takzvané sametové revoluce.



SLEDUJEME téma Havlův film

Völkischer Beobachter české žurnalistiky

"Pravdoláskařské Lidovky aneb Völkischer Beobachter české žurnalistiky zaplakaly dojetím nad filmem, o jehož umělecké kvalitě se dá skutečně dlouhodlouze hovořit... ale natočil ho V. Havel a to se zdá Gruppenführerovi pravdy lásky Machalické zvané Kyselice stačí. Pěkný den, přátelé. :-)," napsal Jandák na svém facebookovém profilu a narážel tak i na pochvalnou recenzi Havlova opusu od Jany Machalické, která vyšla v Lidových novinách.

Recenze, která rozohnila Jandáka ZDE
Celý článek: Jandák brutálně setřel Havlův režijní debut

A reakce na sebe nenechaly čekat. Tu nejprpenější vyslovil herec a dlouholetý Havlův kamarád Pavel Landovský, který ve filmu také hraje.

„Jandák je schwanzführer, ale napište, ať tomu ten blbec rozumí, že kokotführer. Lezl Havlovi do pr****, že ten z toho měl zácpu a teď tohle? Ať mi zavolá, mám u sebe ještě několik názvů pro čů****," řekl ParlamentnímListům.cz.

Celý článek: Landovský brání Havlův film: Jandák je kokot

Varovali mě, ať to nečtu

Česká televize pak film ocenila slovy, že na filmové plátno vrací Václav Havel divadelní absurditu. "Já jsem se tím netrápil, jestli to vypadá víc jako divadlo, nebo film. Tím ať se zabývají kritici," řekl před premiérou Havel a dodal,
že kritiky sleduje. "Mí kamarádi mě varovali, abych odjel na Aljašku a nečetl to," s úsměvem doplnil.

"Palác Lucerna vystavěl můj dědeček před sto lety a jakýmsi záhadným způsobem se sem vracím," připomenul Havel v ČT.

Jandák si stojí za svým s tím, že je třeba odtabuizovat autora Havla.
„Jedna agentura spočítala, že osmdesát procent lidí stojí za mým názorem a jen dvacet je proti. Jak už jsem řekl, nerad bych, aby z Havla dělali Kim Ir Sena nebo jiného robota, protože nesnáším fanatismus v jakékoliv podobě. Jde o to, odtabuziovat Havla a nestavět mu pomník," dodává Jandák pro ParlamentníListy.cz.

Napsali jsme:

Na serveru iDNES.cz je Havlovu filmu vyčítána žánrová a obsahová nezařaditelnost. „Nejprve sledujeme klasickou hravou „havlovinu", která střídá polohy a nutí přemýšlet. Pak ale nastoupí politický plakát, parodie na úrovni ochotnické zábavy a divák nechápe: od Zuzany Bubílkové by snad něco podobného čekal, ale od Havla?!," šťouchá do filmu Tereza Spáčilová, s tím, že se určitě nestane pomníkem, ale spíš zmizí v onom pomyslném trezoru, jímž ceněný dramatik a disident v žertu vyhrožoval, když se měl zamyslet nad případným neúspěchem.

Kamarádi blbnou pospolu

„Jsou tu jisté náznaky experimentování s filmovou řečí, zůstávají ale na rovině neškodných hrátek batolete okouzleného tím, že zjistilo, jak funguje nová hračka," píše v kritice na stránkách časopisu Týden Irena Hejdová s tím, že je film pokřiveným pseudosatirickým šklebem.



Na největším filmovém internetovém serveru v Česku a na Slovensku, na renomovaných stránkách ČSFD.cz, se Havlovo Odcházení prozatím spokojilo s tristním hodnocením 36 procent. Mnoho z recenzentů neváhalo sáhnout po nejnižším skóre s označením "odpad".

"Já jen žasnu, že v takové kravině hrálo tolik známých a místy i kvalitních herců. Vždyť mají navíc," uvedl jeden z nich pod přezdívkou johnymdoe.

Koproducent ČT? Opravdový skandál, zlobil se Hájek

Na produkci filmu se podílela i Česká televize jako koproducent. To ostře odmítl vicekancléř prezidenta Klause Petr Hájek.

„Tohle je ovšem opravdový skandál. Nejenže Václav Havel má spoustu vlastních peněz na to, aby mohl ze svého riskovat svůj mladický režijní debutantský propadák. Nejenže je nemravné, aby ČT, z miliard, které nám ukradne z peněženek v podobě zákonem přikázaných televizních daní, financovala soukromé projekty filmových producentů - navíc obvykle svých kamarádů a přátel. Nejenže celý tento systém pokřivuje a ničí konkurenční prostředí na mediálním a filmovém trhu. Především je ale neuvěřitelné, že do okruhu tohoto mafiánského způsobu "financování" vstoupí i bývalý prezident," řekl ParlamentnímListům.cz Petr Hájek.

Psali jsme:
Havlův film za peníze ČT. Test českého diváka, či kult osobnosti?

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, jar

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…