Sobotko, zbav se Jandáka! Poslanec trpí za kritiku Havla

23.03.2011 14:37

Když Vítězslav Jandák zkritizoval film exprezidenta Václava Havla „Odcházení" jako brak, který na výsluní vynášejí Havlovi „pravdoláskaři", dočkal se od příznivců někdejšího prezidenta neméně tvrdé kritiky. Tomáš Baldýnský pak ve středečních Lidových novinách soudí, že zbavením se Jandáka, by mohla ČSSD nastoupit cestu za získáním inteligentního voliče.

Sobotko, zbav se Jandáka! Poslanec trpí za kritiku Havla

"Kdyby jeho (Jandákova) recenze Odcházení konečně otevřela oči sociální demokracii a ta se ho v rámci své touhy přiblížit se inteligentním voličům konečně zbavila, mohli bychom Havlovu filmu přestat vyčítat abstraktnost, intelektuální odtrženost a samožerství. Byl by to dokonce první film, jenž by se skutečně zasloužil o stát," píše pod titulkem Odprdění v LN publicista Tomáš Baldýnský.

Zatímco Baldýnský tedy potažmo pasuje voliče, které osloví Jandák, na méně inteligentní, jiní, které poslancova kritika rozdurdila útočí rovnou na samotného Jandáka.

SLEDUJEME téma Havlův film

Hlupák, čů****, a to vše Jandák

"Píše o něčem, čemu nerozumí, a chápu, že se v tom příběhu může najít, což se mu nelíbí. Jandák celých dvacet let režim podporoval a dnes horuje proti tomu, co ukazuje hlavně na jeho špatný charakter. Místo toho, aby držel hubu a krok, se domnívá, že se útokem na Václava Havla dostane do povědomí lidí. Tam se asi dostane, ale doufám, že jako hlupák," rozohnil se pro ParlamentníListy.cz aktivista na poli lidských práv Stanislav Penc.

Nejdále pak zašel v kritice Jandáka herec Pavel Landovský. Ten ve filmu Odcházení ztvárnil kočího. „Jandák je schwanzführer, ale napište, ať tomu ten blbec rozumí, že kokotführer. Lezl Havlovi do pr****, že ten z toho měl zácpu a teď tohle? Ať mi zavolá, mám u sebe ještě několik názvů pro čů****," bouřil.

Sám Jandák se ParlamentnímListům.cz omluvil, že nebude reagovat. "Mám vysoké horečky, beru antibiotika, nezlobte se," omluvil se hlasem, který dával tušit, že je mu opravdu zle. Tak musí postačit jen poslancova „zeď" na facebookovém profilu. „Děkuji všem, za drtivou podporu," napsal zde Jandák k diskuzi pod svým názorem na Havlovu filmovou prvotinu.

Odcházení? Brak....

A čím že to Jandák píchl do vosího hnízda? "Pravdoláskařské Lidovky aneb Völkischer Beobachter české žurnalistiky zaplakaly dojetím nad filmem, o jehož umělecké kvalitě se dá skutečně dlouho dlouze hovořit... ale natočil ho V. Havel a to se zdá Gruppenführerovi pravdy lásky Machalické zvané Kyselice stačí. Pěkný den, přátelé. :-)," napsal na svém facebookovém profilu a narážel tak i na pochvalnou recenzi Havlova opusu od Jany Machalické, která vyšla v Lidových novinách.

"Závist ze mne nekape... spíše údiv nad tím co vše je schopen člověk o jehož dramatičnosti mám velké pochybnosti natočit a vyplodit a o čemž by každý soudný člověk řekl je to brak a to, že každý ví, že král je nahý a přesto o něm hovoří ...jako o oblečeném do zlata je jen smutným svědectvím doby," dodal na svém profilu Jandák.

"Já musím předeslat, že ten film jsem neviděl," řekl v reakci na přestřelku ParlamentnímListům.cz politolog Bohumil Doležal. "
Že by Lidové noviny byly nějak svázány s osobou Václava Havla považuji za nesmysl. A pokud jde o kritiku pana Jandáka k filmu? Vyjádřil se velmi razantnně a je to jeho právo. Malinkou vadou na kráse je, že jde o poslance a tak jsou jeho výroky brány zbytečně s politickým přídechem," myslí si.

Schwarzenberg na Havlově filmu nespal

Zatímco tedy Doležal film neviděl, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg jím byl nadšen. Možná i proto, že jako politik má k dílu z prostředí politiky blíže než běžný divák. „Mně se to moc líbilo a opravdu jsem se pobavil," řekl ParlamentnímListům.cz ministr, který je známý tím, že když je ve sněmovně nudí dlouhé řeči o ničem, tak klidně usne.

„Není to tak úplně pravda, já se tak tvářím a na něho to může působit, že spím, ale vnímám o čem se mluví. I když přiznávám, že některé proslovy mě opravdu nudí," dodal Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…