Benda: Schématko FAU pro mě není žádný argument

27.03.2011 12:09

Moderátor Jan Punčochář si do svého pořadu Partie pozval Karolínu Peake, místopředsedkyni Věcí veřejných, a Marka Bendu, místopředsedu poslaneckého klubu ODS. Hlavním tématem byla diskuse o probíhající kauze Promopro a zda ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) může za tuto předraženou zakázku.

Benda: Schématko FAU pro mě není žádný argument

V úvodu vyslovila Peake politování nad tím, že Vondra ještě nestihl vysvětlit svou roli v kauze Promopro. Chtěla by, aby Vondra na politické úrovni vysvětlil, jak byla zakázka uzavřena.

Srovnání s kauzou Drobil není na místě

„My jsme se k celé kauze nepostavili kategoricky, abychom požadovali pouze odstoupení," řekla Peake. Navrhla, aby si Vondra zatím vzal neplacené volno jako Martin Barták, než kauzu vysvětlí na manažerské a politické úrovni.

Peake si nemyslí, že by měl Benda odstoupit stejně jako Pavel Drobil. „Tam byly nahrávky pana ministra Drobila a bylo tam svědectví. Zde u pana Vondry nebyl pan ministr při ničem chycen," míní Peake.

Schémátko od FAU nemůže být argumentem k odstoupení

Podle Bendy nemůže Vondra konstatovat, že ví o špatné zakázce. Že v zakázce bylo něco špatně, mohou říct například orgány činné v trestném řízení.

Vadí mu to, jak na kauzu upozornil Finančně analytický útvar ministerstva financí. „Myslím, že porušil zákon. Útvar byl zřízen na boj proti terorismu a boj proti praní špinavých peněz. Má pouze informovat policii. Nakreslené schémátko, že někde tekly nějaké peníze, přece není žádný argument," myslí si Benda.

„V případě, že se stalo něco špatně, pak to mají říct orgány a Vondra by měl odstoupit. Pokud se nic neprokáže, pak by měl Vondra zůstat," tvrdí Benda

Podle Peake je teď kauza v rukou ODS. Zda nechá na resortu obrany ministra Vondru, protože dělá dobrou práci, nebo zda ho ODS odvolá, aby jí to voliči časem nespočítali.

„Novinové články vaří polívku, která byla už čtyřikrát převařená," komentuje Benda reflektování kauzy Vondra v médiích.

Koaliční jednání o reformách. Pojďme si utáhnout opasky

„Reformy je potřeba komunikovat s velkou podporou. Vláda musí přesvědčit občany, že je potřeba přijmout opatření v rámci reformy. Přijetí ze strany občanů je o to horší, když se komunikují nejprve rizika," prohlásila Peake.

Benda vyzval k odpovědnosti: „Musíme si přiznat, že nejsme generace, která má dostatek dětí. Já tedy ano. Pojďme být zodpovědní, když nemáme dostatek dětí, tak si utáhněme opasky a začněme šetřit."

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…