Kováčik: Lidé budou nakupovat s pytlíkem na kuličky

27.03.2011 13:53

Tématem Otázek Václava Moravce byla kauza ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Za koalici přišli diskutovat předseda poslaneckých klubů Petr Tluchoř (ODS), Kristýna Kočí (VV) a Petr Gazdík (TOP 09). Opozici reprezentoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a Pavel Kováčik z KSČM. Debata se stočila i na důchodovou reformu.

Kováčik: Lidé budou nakupovat s pytlíkem na kuličky

KSČM chce hlasování o nedůvěře vlády. Má podpisy od všech komunistů, celkem musí sehnat padesát podpisů pro prosazení hlasování o důvěře. Podle Sobotky by hlasování o důvěře zatím nemělo úspěch. Považuje ho až za krajní nástroj opozice, který by se neměl „zdevalvovat".

Nemáme nic proti ODS, ale nedůvěřujeme Vondrovi

Předseda poslaneckého klubu ODS Tluchoř si myslí, že se jeho strana vypořádá s kauzou sama.

„Kalousek čelil pomluvám, které se mu ovšem podařilo objektivně vyvrátit. V případě Vondry to ovšem nasvědčuje tomu, že se nejedná jen o pomluvy. Nechci kopat do ODS. Nemáme nic proti ODS. Nemůžeme důvěřovat člověku, který nám ve středu večer na jednání K9 něco slíbí a pak udělá něco jiného," řekl Gazdík.

Dodal, že pokud se ODS nepodaří vyřešit tento problém, bude strana TOP 09 požadovat, aby se Vondra dále nepodílel na tvorbě zákonů ovlivňující občany České republiky.

Kauzy, pseudokauzy a kauzičky nesmí rozbíjet koalici

Tluchoř namítl, že „kauzy, pseudokauzy a kauzičky by neměly rozbíjet spolupráci koalice. Vyzval, aby se vláda zaměřila na projednávání reforem.

Kristýna Kočí by na místě ministra Vondry přijala osobní odpovědnost, aby nenarušovala stabilitu vlády. „Spoléhám na koaličního partnera ODS, že se s tím vypořádá," uzavřela.

Koalice vede vnitřní války místo jednání o reformách

Bohuslav Sobotka prohlásil, že takováto situace, kdy se poslanci vládní koalice navzájem vyzývají k rezignaci zde nebyla od roku 1989. Povzdechl si nad tím, že se koalice spotřebovává energii na vnitřní války a nedokáže prosadit žádné důležité rozhodnutí.

„Občané pod těmito kauzami jakoby neměli vidět, že se budou zvyšovat poplatky u doktora a v nemocnice. Problémy uvnitř koaliční vlády nejsou jen problémy pana Vondry. Chceme proto, byť neúspěšně, prosadit hlasování o nedůvěře," namítl Kováčik.

Kristýna Kočí připustila, že vztahy uvnitř koalice mezi Miroslavem Kalouskem a Alexandrem Vondrou nejsou ideální.

Bavme se o celkové reformě a nevulgarizujme ji

Poslankyně VV Kočí prohlásila, že její strana nepřipustí, aby se důchodová reforma smrskla jen na zvýšení DPH. Tluchoř dodal, že se reforma zdravotnictví rozhodně netýká zvyšování poplatků.

„Jedná se o změnu filosofie. Pacient musí vědět, jaký má nárok za částku, kterou odvede do pojištění. Bavme se celkově o reformě, ne jen o zvyšování plateb za státní zaměstnance, ne o zvyšování poplatků atd. To je vulgarizace reformy," prohlásil Tluchoř.

Vládní experiment na lidech

Sobotka oponoval, že vláda experimentuje na lidech. Tvrdí, že se nejdříve zavedla superhrubá mzda a další ministr najednou přizná, že to byla chyba. ČSSD chce prý stabilizovat průběžný systém financování penzí, například zvýšením přímé daně nebo větším zdanění odvodů z velkých firem.

Poukázal na to, že soukromé fondy může zlikvidovat další finanční krize. Chtěl by proto prosadit alternativu, aby lidé nemuseli spoléhat jen na soukromé fondy.

Lidem bude na nákupy stačit pytlík na kuličky

„Pamatujete na Cikrtné? Dnes je to to samé. Když vezmete DPH, tak je tam aktuální nesoulad. Nebyl by tam, kdyby se zvýšení netýkalo například léků," řekl Kováčik.

Připodobnil současnou hospodářskou a finanční situaci, ke které přispívají i vládní opatření, k nakupování s pytlíkem na kuličky. Reagoval tím na prohlášení Petra Nečase, který před volbami varoval před vítězstvím ČSSD, které by prý znamenalo, že by lidé chodili nakupovat s rudooranžovou síťovkou.

„Komunisté si vždy utrhnou jednu třešničku, na které pak ukazují špatné dopady reformy," reagoval Tluchoř.

Na závěr první části Otázek představil moderátor Moravec další téma zabývající se společností Sazka. Musel přitom okřiknout poslance Tluchoře, který se mu snažil skočit do řeči.

Foto: Hans Štembera

SLEDUJEME kauzu Vondra

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…