Cibulka se pustil do šéfa ČT. Neslýchaně a ještě na půdě televize

27.03.2011 19:04

Zatímco šéf strany Volte Pravý Blok Petr Cibulka nenávidí komunisty, předseda České pirátské strany Ivan Bartoš se raději pouští do verbálních her. Alespoň to tak vypadá dle jeho vystoupení v pořadu ČT Politické spektrum. Tématem diskuse bylo zrušení komunistické strany a do hovoru byl nepřímo, ale nepříjemným způsobem zapojen i šéf ČT Jiří Janeček.

Cibulka se pustil do šéfa ČT. Neslýchaně a ještě na půdě televize

V posledním vydání pořadu, kam jsou zváni zástupci menších politických stran, vedle jmenovaných nechyběl ani geniální guvernér Balbínovy poetické strany, kterou založila před devíti lety skupina recesistů z pražské Balbínovy poetické hospůdky, Jiří Hrdina.

Guvernérem navždy, volá Hrdina 

Ten je nejen šéfem zmiňované partaje, ale i majitelem zmíněného podniku. Muž se prezentuje jako "neodvolatelný, doživotní a dědičný" guvernér této strany. Ta tak nemá žádného předsedu.

To Volte Pravý Blok a Piráti se naproti Balbínovcům drží zvyklostí české politické kultury - v jejich čele totiž stojí předsedové.

Pohltí nás asijští satani, hrozí Cibulka 

V případě strany Volte Pravý Blok se ale jedná o velmi kontroverzní osobnost. Její předseda Petr Cibulka například tvrdí, že pokud se Češi a Evropané obecně občansky co nejdříve nezmobilizují, pohltí je Rusko, které následně spáchá i jejich genocidu. V pořadu Cibulka uvedl, že v Česku "vykonává svou moc až 178 tisíc agentů."

Skutečností se tak podle Cibulky stanou i vize spisovatele George Orwella a vznikne třeba "Mongolsko-ruská Satanská Říše Zla" nebo "Mongolsko-čínská Satanská Říše zla". Cibulka to uvádí na svých internetových stránkách.

Za nejkonformnějšího účastníka televizní diskuze lze tak i přes dredy, jež jej zdobí, považovat asi šéfa Pirátů Ivana Bartoše.

Rušení komunistů jako omezení svobody?

Právě ten ale hrál v celé diskuzi prim. Nejen, že dvěma zbylým diskutujícím kontroval a přesvědčoval je o tom, že zákaz KSČM je hloupost, dostal se ale i do potyček s moderátorem Vladimírem Kučerou.

Toho pobavila Bartošova neznalost postav historie. A tak politika neváhal poučit. Bohužel však marně.

"Vy jste citoval v pozvánce Orwella, já bych citoval třeba i jiné," uvedl citát "do poslední kapky krve budu bránit názor, abys mohl říkat Tvůj názor, byť s ním nesouhlasím" Bartoš. "To je Voltaire," poučil jej moderátor. "Ano, Wolker," papouškoval politik.

Napodruhé už to vyšlo 

Kučera tedy "pirátovi" s úsměvem zopakoval jméno francouzského filozofa a literáta podruhé, tentokrát jej již Bartoš zachytil správně. "Voltaire, pardon," dostal se v Politickém spektru do rozpaků. 

V diskuzi o zrušení KSČM se pak do Bartošova projevu opět zapojil sám moderátor. Reagoval totiž na Bartošovo tvrzení, že je směšné, když  "jedny staré struktury se snaží zakazovat jiné staré struktury." 

Komunisty už zrušit nemůžeme. Je příliš pozdě, pění Jandák  

Moderátor jako stará struktura

"Tím myslíte i mě?" otázal se s úsměvem Kučera. Bartoš reagoval pouze výmluvným úsměvem. "Je směšné, že to vychází z úst lidí, kteří s KSČM třeba před revolucí spolupracovali," dodal pouze.

S tradiční kritikou současného politického systému přišel ale i kontroverzní šéf strany Volte Pravý Blok Petr Cibulka.

Mafie si prý vymyslela zástupný problém 

"Dvacet let usiluju o zákaz této zločinecké organizace a o postavení největších zločinců před spravedlnost. Teď, když se to hodí, když tahle ruskočeská mafie KGB a GRU vede český stát do propasti, tak najednou vymýšlí zástupné problémy," komentoval snahy mnoha politiků o zákaz nebo zrušení komunistické strany. 

Cibulka se opřel ale také do současného vedení České televize. Jejího šéfa nazval velkým nomenklaturnín kádrem.

Janeček je zločinec, míní Cibulka 

"Pokud tento zločinec bude sedět v čele ČT, tak o jakém zákazu komunistické strany tady mluvíme?" otázal se rozčileně. Janeček si vysloužil antikomunistův hněv za to, že v letech 1981 až 1989 byl členem KSČ.

Ke kritice politiky KSČM se v pořadu přidal ale také Hrdina. "Komunistická strana měla být smetena a rozprášena hned po revoluci. Měnit název, fasádu, to nemá cenu," uvedl muž, který jinak v diskuzi dostal nejmenší prostor. Většinu z pětadvacetiminutové debaty totiž obstaral Bartoš s Cibulkou.  

Více čtěte: 

Agrese KSČM překročila hranice, které sněmovna snese 
Zastánce Grebeníček: Útoky na Semelovou jsou nápady chorých mozků 

Repro: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …