Armáda utratila o miliardu a půl více. Vondra: Nakupovala přes prostředníky

29.03.2011 14:51

Audity na ministerstvu obrany ukázaly, že se v resortu utrácely ty peníze, které byly právě k dispozici, aniž by byly uspokojeny skutečné potřeby. Velkým problémem byl také nákup přes prostředníky. Kdyby jich nebylo, pak by se za posledních šest let dalo ušetřit téměř jeden a půl miliardy korun. Uvedl to ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který v souvislosti se svým někdejším působením na Úřadu vlády čelí podezření z plýtvání peněz v zakázce pro firmu ProMoPro.

Armáda utratila o miliardu a půl více. Vondra: Nakupovala přes prostředníky

Nákup armádní techniky a vybavení se v minulosti dělo v resortu obrany přes prostředníky, na což již dříve ministr obrany Alexandr Vondra často poukazoval. Dnes ale představil novelu, která umožní přímý nákup vojenské techniky ze zahraničí.  Návrhem se bude ve středu zabývat vláda.

„Kde jsou hlavní chyby v systému? Z prověrek se ukázalo, že problémem bylo utrácení peněz místo toho, aby byly uskutečněny reálné potřeby," zmínil k tomu Vondra na dnešním brífinku.

V této souvislosti pak vyjmenoval například nákupy stovek kilometrů zápalných šňůr. „Na to byly najednou peníze, které bylo zapotřebí utratit," řekl Vondra téměř dvojznačně. Sám totiž čelí obvinění, že zakázka pro společnost ProMoPro byla hodně předražená.

Psali jsme:

Vondra nechá vyrobit rodné  listy zakázky

Vondra při představení návrhu zákona o nákupu vojenské techniky zdůraznil, že je jedním z klíčových bodů programového prohlášení vlády a naplněním koaliční dohody. Vondrův úřad chce také zavést takzvaný rodný list veřejné zakázky, který bude umístěn na internetu a bude sloužit k veřejnému dohledu nad zakázkami.

Sledujeme kauzu Vondra  
    

Nákupy přes takzvané prostředníky kvůli údajné předraženosti v minulosti kritizoval i premiér Petr Nečas (ODS). Loni v srpnu uvedl, že ministerstvo obrany nesmí být "dojnou krávou" pro privilegované firmy, které mu zprostředkovávají nákupy, a prostředníky označil za parazity. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se naopak v té době nechal slyšet, že změna systému žádné zásadní úspory nepřinese.

ODS řekla: Vondro neodcházej
    

Vondra včera opětovně řekl, že se nemíní svého postu ministra obrany vzdát. Je prý pro něj důležitější, když se mu podaří narovnat zakázky v resortu, a proto tedy nechce odbíhat od rozdělané práce. Na dnešním brífinku se však ke svému odchodu nevyjádřil. Koaličními partnery je přitom k rezignaci vyzýván kvůli údajně předraženým zakázkám za ozvučení akcí konaných v době českého předsednictví EU firmou ProMoPro. Vondra totiž tehdy byl z pozice vicepremiéra pro evropské záležitosti za organizaci předsednictví zodpovědný. Výkonná rada ODS se za něj ale v pondělí postavila a ocenila jeho práci na ministerstvu obrany.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…