Svoboda nechce být populista. Na volební zákon sahat nebude

30.03.2011 20:01

Jediná pražská ODS nechce měnit zákon, který umožňuje parcelovat Prahu na volební obvody. Podmínky voleb by se podle tajemníka primátora napříště stanovovaly rok před jejich konáním.

Svoboda nechce být populista. Na volební zákon sahat nebude

Inkoust na rozhodnutí Ústavního soudu ještě nezaschnul a ze všech stran se do médií hrnou prohlášení, jak chce kdo napříště změnit kritizovaný zákon o volbách do pražského zastupitelstva. Ovšem s výjimkou pražské ODS a jejího primátora Bohuslava Svobody.

„Měnit zákon o volbách by byl populistický a zbytečný krok. Pan primátor takovou změnu iniciovat nebude," řekl serveru ParlamentníListy.cz primátorův tajemník Marek Hanč. Samotného primátora se redakci zastihnout nepodařilo.

Změnit zákon o hlavním městě Praze přitom chtějí nejen strany, které si na loňské volby neúspěšně stěžovali u Ústavního soudu SZ, VV a SNK-ED a opoziční TOP 09. Ale i ČSSD, která spolu s ODS v Praze vládne.

Sledovali jsme téma Zrušené pražské volby?

„Rozdělení na obvody jsme kritizovali už před volbami a nelíbí se nám ani teď. Uvítal bych, kdyby se Poslanecká sněmovna vrátila k mému návrhu zákona o volbách do pražského zastupitelstva, podle kterého by Praha byla jedním volebním obvodem," nechal se v úterý slyšet šéf pražské ČSSD Petr Hulinský hned po vynesení verdiktu.

Na otázku, jak chce vrátit svůj návrh do sněmovny, ovšem Hulinský serveru ParlamentníListy.cz neodpověděl.

Ambiciózní plány, jak jednou provždy udělat pořádek v Praze, kde se nikdy nevolilo dvakrát podle stejných pravidel, tak zřejmě alespoň prozatím ustrnuly na mrtvém bodě.

Změny ano, měnit zákon nikoliv

Podle Hanče soud svým verdiktem potvrdil, že zákon dovolující zastupitelstvu před každými volbami definovat volební obvody a počet volených mandátů není třeba měnit. Vize primátorova úřadu je prý taková, že napříště by se ovšem obvody musely vyhlásit už rok před termínem voleb. Aby byl pořádek.

„Samozřejmě na základě pečlivých analýz, které by ukázaly, jaké podmínky by byly nejvhodnější," dodal k tomu Hanč, blízký spolupracovník primátora.

Neznamená to ale, že by plány na zákonnou změnu pravidel voleb musely skončit v koši. Pokud by si totiž představitelé topky a ČSSD stáli za svým, hravě by na zastupitelstvu společně ODS přehlasovali. Zrovna tak by měli „volební reformisté" většinu i při hlasování obou komor parlamentu, ať už by zákonodárci ODS hlasovali jakkoli.

Psali jsme:
Soud nevyšel. Liškovi má pomoci Schwarzenbergova topka. Tůma je pro
Hulinský (ČSSD): V Praze by se mělo volit podle zákona o krajských zastupitelstvech
Peake (VV): Za obsahem stížnosti si nadále stojíme

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…