Redaktor ČT chtěl vyjádření primátora. Podívejte, jak to dopadlo

30.03.2011 15:17

UVNITŘ VIDEO A zase je tu větší touha po titulu než po skutečném vzdělání. Skoro už to vypadá jako evergreen mezi našimi politiky. V honbě za tituly zapomínají, že k nim patří i určitý obsah znalostí. V okamžiku, kdy to praskne a začnou se o to zajímat média, dotyční raději strčí hlavu do písku. Ve středu tak například utíkal před kamerou ČT brněnský primátor Roman Onderka. Vadily mu otázky na to, jak to bylo s jeho bakalářskou prací.

Redaktor ČT chtěl vyjádření primátora. Podívejte, jak to dopadlo

Začalo to auditem, který získala Česká televize. Mapovala totiž úroveň vysokoškolského vzdělání brněnských politiků a političek. Ukázalo se však, že brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) a jeho náměstkyně Jana Bohuňovská (ODS) získali své vysokoškolské tituly na základě nevyhovujících závěrečných prací.


VIDEO: Jak primátor utekl před redaktorem ČT


"To, že se lidé v komunální i vysoké politice snaží ozdobit své jméno tituly, poněvadž to dobře vypadá, je dnes stále častější. Problém je však v tom, že si tito lidé neuvědomují, že k získání titulu by měly vést také odpovídající znalosti," říká pro ParlamentníListy.cz profesorka politologie a předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. A dodává, že při výkonu své práce často naráží na pedagogy, kteří se jí svěřují s tím, že jsou na ně vyvíjeny v souvislosti s veřejně činnými osobami velké tlaky.

Čtěte také:
Dvořáková promluvila o plzeňských právech. Teď dostane padáka
Touhu po vzdělání obdivuji. Po titulech ale méně, mračí se Paroubek

"Vezměte si, studuje u nich nějaký známý politik starosta či hejtman. V okamžiku, kdy jejich znalosti neodpovídají normě, měli by od zkoušky odejít. Ale pokud je na pedagoga vyvíjen tlak, málokterý to ustojí. A tak máme studované lidi okrášlené tituly v oborech, o kterých skoro nic nevědí. Když pak přijdou do praxe, díra v znalostech může způsobit řadu škod," varuje Dvořáková. Podle ní je jediná cesta, jak s tímto nešvarem skoncovat. A to pokaždé, když něco takového vyjde najevo, medializovat to.

Dotyční studenti ani nevědí, v čem je chyba a za co sklízejí kritiku

"Víte, rozhodně nejde o honění senzací, ale udržení kreditu určitého stupně vzdělávání u nás. A koneckonců i ten člověk, kterého se záležitost týká, si tak má možnost uvědomit, že by titul neměl být i v případě, že usiluje o jeho získání na soukromé škole, samozřejmostí. Já jsem přesvědčená, že třeba případ pana Onderky, dokládá to, že on si možná ani neuvědomuje, proč jeho práce neodpovídá standardu a je kritizovaná. Patrně mu totiž nikdo neřekl, jak by měla obsahově vypadat, neupozornil ho na chyby - a to je také špatně," uzavírá svůj názor pro ParlamentníListy.cz Vladimíra Dvořáková. 

Práce nesplňují požadované parametry

Bakalářská práce primátora Brna Romana Onderky a diplomová práce Jany Bohuňovské podle auditu nesplňují základní parametry běžné na vysokých školách. Onderka přitom absolvoval Vysokou školu Karla Engliše v Brně v roce 2009. Jeho bakalářská práce na téma Informační systém veřejné správy nesplňuje několik základních podmínek, tou nejhlavnější je nedodržený rozsah. Uvedené zdroje jsou naprosto v rozporu s normami a často je nelze ani dohledat.

Podle Vladimíry Dvořákové by takováto práce neměla být nikdy obhájena, ani puštěna k obhajobě.

Čtěte také:
Hašek má titul JUDr. Z pochybné slovenské fakulty 

Bohuňovská titul inženýrky získala na Rašínově vysoké škole v Brně, které právě u tohoto oboru hrozí odejmutí akreditace. Přitom do písmene okopírovala 33 stran textu a v celé diplomové práci uvedla pouze deset zdrojů. Oponentka diplomové práce Bohuňovské Alena Kopfová k celé záležitosti v České televizi řekla, že u ní práce neprošla. A i podle Dvořákové byla práce nepřijatelná.

Přes všechny tyto zjevné nedostatky ale Bohuňovská nakonec práci obhájila.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz Onderka neragoval, nevyjádřil se na uvedená zjištění ani televizi. Před novináři raději přivřel dveře. Redaktorovi ČT sdělil, že "my dva si nemáme co říct" a následně ho nařkl ze lhaní.

Repro: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…