Postřelil zloděje, dostal milost. Nyní promluvil o hrůze a kriminálu

31.03.2011 12:30

MLUVILI JSME S NÍM Spravedlnost ještě existuje. Je to jako zázrak. Takovými a podobnými výrazy hodnotil první okamžiky svobody po skoro třech měsících kriminálu podnikatel Karel Bašta z Ivančic na Brněnsku. Tento muž patří k několika málo vyvoleným, který dostal od prezidenta Václava Klause milost.

Postřelil zloděje, dostal milost. Nyní promluvil o hrůze a kriminálu

Tu mu hlava státu udělila v polovině týdne. Bašta, který od ledna seděl za pokus vraždy, přitom do poslední chvíle prakticky nic netušil. Když se tu zvěst dověděl od šéfa bachařů během oběda, ani tomu nechtěl věřit. Dokonce se podle svých slov rozplakal. A tak nebylo divu, že k prvním větám, které hned před branou věznice v Rapoticích na Třebíčsku pronesl, byly ty, že Klausovi nesmírně děkuje. „Chci mu vzkázat, že mu moc děkuji. Je to perfektní člověk. Nikdy mu nepřestanu být vděčný a budu se za něj modlit," uvedl Karel Bašta.

Podnikatel a náruživý myslivec dal do pohybu obrovskou diskusi veřejnosti. S legálně drženou loveckou zbraní totiž bránil svůj majetek. Vystřelil a mrzačil ve chvíli, kdy ho zloději už po zhruba dvacáté okrádali. Dívka, která se zloději byla, po ráně z brokovnice zůstane do smrti prakticky slepá. Soud ho poslal za pokus vraždy na šest let do vězení. Hrozilo mu až dvanáct. Poté, co ztratil poslední šanci na obnovu procesu u Nejvyššího soudu, jej vyslyšel prezident Václav Klaus. Udělil mu milost.

Výrok soudu vzbouřil veřejnost

„Zázraky se ještě dějí. I když není to jen zázrak, ale je to díky lidské snaze, že jsem zase na svobodě. Děkuji mnoha slušným lidem, kteří soucítí s takovými jako jsem já nebo s těmi, kteří se dostanou do takového maléru, ani neví jak," uvedl muž poté co opustil brány vězení. Do cely nastoupil 4. ledna. Nikdy před tím nebyl trestán a i krátký pobyt se na něm viditelně zapsal.

„Bylo to strašné. Pokud se sem dostane takový člověk jako já, který nikdy neměl problémy, tak je to hrůza. V noci nespíte, člověk chodí pořád v noci na záchod - psychika, nervy pořád to pracuje. V hlavě to šrotuje - prostě hrozné. Když jsem si uvědomil, že mám před sebou prakticky šest let, tak to byly opravdu myšlenky i na, jak se říká, mašli. Říkal jsem si, že se tady asi zcvoknu.

Kamarádi pryč, všechno pryč. Postupem času jsem se přece jen trochu uklidnil. Tady přece jen nejsou zdi a tak mě dodala sílu i ta příroda kolem mě, jako myslivci, a samozřejmě i rodina," říká nimrod, který však díky trestu u soudu přišel o zbrojní průkaz a jak sám říká, teď bude chodit hlavně na ryby.

Veřejné mínění má velký vliv

Podle něj mají velký vliv na udělení svobody i média a díky tomu veřejné mínění. „Stoprocentně ten zájem pomohl. Každému by to mělo určitě v takovém případě stát za to, aby se na média obrátil. To si myslím moc pomohlo. Diskusi na internetu jsem sledoval jen velmi okrajově. Do kriminálu se moc zpráv nedostane. Internet zde není, ani zprávy. Je to vězení. Ale rodina mi psala, že mě podporuje 99 procent lidí. A to mě moc potěšilo," říká muž a zároveň znovu vzkazuje velké poděkování i Václavu Klausovi.

Z nečekaně nabyté svobody měl takovou radost, že uvažoval i jako člověk, který skoro vůbec nepije, zajít na panáka. Ještě však než se vydal za rodinou, znovu krátce hodnotí osudové okamžiky, které změnily život nejen jemu.

Ruply mě nervy

„Patnáct let jsem podnikal ve vší počestnosti. V oboru, kde se hodně krade pořád. Takové to v oblasti sběrných surovin je. Když jsem je tam chytil, asi mě ruply nervy. Ovšem když je to opakovaně a stojíte před firmou, která vás živí a pořád ji někdo vykrádá, tak jsem se prostě rozčílil. Šlo mě o zastavení toho auta. Střelil jsem na něj. A tak to nešťastně dopadlo. Moc mě to mrzí a zůstane mě to v hlavě na celý život. I na tu poškozenou myslím, nikdy bych si nic takového nepřál. Bohužel stalo se, ale když někdo páchá takovou trestnou činnost, měl by s určitým rizikem počítat," snaží se uspořádat o překot se linoucí věty. A zároveň dodává, že o případu právě ve vězení mockrát přemýšlel. „Člověk si to tady má možnost hodně urovnat v hlavě a přemýšlet nad osudem, dodává.

Justice není jednotná

Případ se stal ve středu 12. března 2009, kdy Bašta přijel do své sběrny kovového odpadu v Ivančicích na upozornění poplašného zařízení, které signalizovalo porušení ochrany objektu. Legálně drženou brokovnicí dvakrát vystřelil za odjíždějícím autem. Trefil levé přední dveře vozidla. Broky zasáhly řidiče do stehna. Druhou ránou zasáhl sklo dveří zavazadlového prostoru. Broky vážné poranily obličej a hlavu ženy, která přišla o jedno oko a vážně byla zraněna i na druhé.


Co uvedl prezident ČR Václav Klaus:


Krajský soud v Brně nejprve Baštu potrestal za pokus o vraždu šesti roky vězení. Vrchní soud poté rozsudek překvalifikoval na pokus o zabití a muži uložil trest tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Nejvyšší soud ale vyhověl dovolání obžaloby a případ do Olomouce vrátil k novému projednání. Při novém projednávání pak Bašta znovu odešel od vrchního soudu s šestiletým trestem za pokus o vraždu.

Značný rozruch pak vyvolaly informace Nejvyššího soudu, který případ přezkoumal a konstatoval, že „nelze usmrtit zloděje, který prchá z místa činu a v krádeži již nepokračuje, protože to již není obrana majetku, ale pomsta". Takový čin je podle soudců vraždou, nikoliv zabitím. Právě tyto výroky se pak staly terčem značné veřejné kritiky a naopak Karlu Baštovi přinesly většinovou podporu.

„Pan Bašta se skutku dopustil v afektu při ochraně svého majetku a dobrovolně se výrazně finančně podílel na zmírnění jeho následků," uvedl ke zdůvodnění milosti mluvčí Hradu Radim Ochvat. Baštovi pomohl i fakt, že v minulosti nebyl trestán a část trestu již nastoupil.

Podle některých názorů odborníků z řad právníků se v tomto případě neměl muž vůbec za mříže dostat. Množství opakujících se krádeží totiž považují za dost silný motiv k rozčilení a silnému afektu. Oponenti naopak zdůrazňují, že nic nemůže být silnější, než ochrana lidského života a ani krádeže neopravňují k jeho likvidaci.

Foto: autor

Na snímku: Karel Bašta bezprostředně po odchodu z vězení v Rapoticích na Třebíčsku


Více:

Matějka: Prezidentská milost pro K. Baštu mě mrzí. Mělo to být jinak 

Lidský život nad majetek? To je marxismus, zlobil se prezidentův muž 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…