Drábek sloučením úřadů práce ušetří 180 miliónů

31.03.2011 12:06

Tím, že se sloučí ´řady práce v jeden celek, se podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka ušetří 180 miliónů korun. Podle Drábka jde tím o první krok v reformě sociálního systému. Centrální úřad práce, který bude sdružovat 77 úřadů na 250 místech, bude fungovat již od zítřka, tedy 1. dubna.

Drábek sloučením úřadů práce ušetří 180 miliónů

Síť poboček úřadu by se měla starat nejen o lidi bez práce, ale měla by také vyplácet všechny sociální dávky i příspěvky postiženým a seniorům. Nyní vyplácejí sociální dávky, podpory a příspěvky tři druhy úřadů - radnice ve dvou typech obcí a úřad práce.

Od dubna bude novou síť tvořit 14 krajských úřadů s pracovišti ve 226 obcích.

„Přesun agendy zaměstnanosti a sociálních dávek a příspěvků na jedno místo lidem situaci zjednoduší," řekl dnes Drábek. Podle něj se výrazně také sníží poplatky vydané na provoz.

Podle Drábka nyní o práci přijde několik stovek lidí, ti ale budou přesunuti do kontrolního odboru. „Takže by se mohlo bránit případnému zneužívání dávek," řekl už před časem ministr a dnes tuto tezi také zopakoval.  „Je potřeba si jasně uvědomit, že zaměstnavatel, který zaměstnává na černo, okrádá všechny ostatní spoluobčany. Já bych chtěl v příštích měsících výrazně posílit kontroly práce na černo a právě nová struktura úřadů práce k tomu vytváří předpoklady," uvedl k tomu Drábek.

Proti centrálnímu úřadu byl i Klaus

Média často uvádějí, že změna má i své odpůrce a to i z řad starostů. Podle nich se zneužívání nezabrání, protože úředníci tím, že budou přítomni jinde a časti o dál, nebudou „vidět" na konkrétní případy.  Tvrdí to například starosta Polné na Jihlavsku Jindřich Skočdopole. Pro Radiožurnál  znmínil, že se naopak obává, že se posílí byrokracie. „Vázla diskuse na nižším článku. A mám informace, že jen nová razítka budou stát 4 miliony korun," připomněl.

Se zákonem o zřízení centrálního úřadu práce nesouhlasil ani prezident Václav Klaus a vetoval ho. Norma je podle něj nesystémová a posiluje byrokracii. Sněmovna ale jeho veto přehlasovala. Klaus poukazoval na to, že naopak byrokracie přibude.

Proti změnám je i opozice. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nový zákon vzdaluje úřady lidem.

„Tento zákon vede k velké centralizaci, vzdálí služby úřadů práce občanům v regionech a povede k tomu, že nebude možné realizovat projekty, které využívají prostředky z EU," řekl k tomu v rozhovoru pro Český rozhlas Sobotka.

Náměstek ministra práce a sociálních věcí Karel Machotka si ale od změny slibuje úspory i přípravu organizační struktury na výplaty dávek na jediném místě: „A přizpůsobili jí ostatním úřadům. Dnes jsou úřady stavěny na tom, že působí v obcích, pověřených obcích a v krajích, což úřady práce nepůsobily."

Machotka také zdůraznil, že v průběhu 1. roku se posílí výkon v pověřených obcích, tak, aby tam úřad nabízel kompletní služby.

Generální ředitelkou centrálního úřadu práce jmenoval ministr Kateřinu Sadílkovou, která vedla úřad práce v Liberci. Jejím náměstkem by se měl stát ředitel ministerského odboru sociálních služeb Martin Žárský.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…