Starosta udal zelené, ti se brání: My jsme před nácky neutekli

05.04.2011 17:28

Trestní oznámení si Ondřej Liška nenechal líbit. Podle něj starosta Nového Bydžova Pavel Louda nasákl ultrapravicovou myšlenkou. Navíc prý lže a nezná zákony.

Starosta udal zelené, ti se brání: My jsme před nácky neutekli

Exministři Strany zelených dopadli v Novém Bydžově jako sedláci u Chlumce. Nejen že se jim před třemi týdny nepodařilo překazit manévry extremní pravice, ale navíc teď čelí trestnímu oznámení.

Psali jsme:
Starosta Bydžova dal k soudu Lišku, Kocába a Stehlíkovou

Na exministry Ondřeje Lišku, Džamilu Stehlíkovou a Michaela Kocába poslal vyšetřovatele sám starosta Bydžova Pavel Louda (ODS). Tvrdí, že Liška a spol. využili místí občany, které vystavili nebezpečí, když se postavili proti průvodu ultrapravicové DSSS.

Sledujeme téma Romové v Bydžově

„Já se musím smát. Ten křížek po funuse, se kterým přichází pan starosta, je jen účelová snaha ještě si přihřát svoji pravicově exterministickou populistickou polívčičku, kterou si pravidelně dává k obědu," řekl serveru ParlamentníListy.cz předseda zelených Liška.

Liška a Stehlíková nařčení rezolutně odmítají s tím, že policii nezbude nic jiného než případ odložit. „To je rádoby hledání příčin toho, co se stalo. Ve skutečnosti je to snaha odvrátit pozornost od vlastních pochybení," řekla serveru Parlamentnílisty.cz Stehlíková.

„Pan starosta si asi všechny ty události popletl, jinak by nemohl tvrdit takové lži. Například to, že jsme já a Michael Kocáb utekli ze shromáždění," pokračoval Liška.

Zabělec nebo hrdina?

Louda totiž k trestnímu oznámení doslova řekl: „Podal jsem trestní oznámení, protože tihle rádoby ochránci lidských práv nedodržují zákony ani dohody. Jen zneužili místní lidi a vystavili je nebezpečí, zatímco sami se stáhli a utekli, když je pak policie rozháněla."

Podle zelených se vše seběhlo úplně jinak. Poté co se ‚dělníci‘ vydali na promenádu Bydžovem, upozornil Liška velitele zásahu, že účastníci pochodu porušují zákon a že by s tím měl něco dělat.

„Ukázal mu na mobilu fotku účastníka s šálou Dělnické strany (soudem zakázané předchůdkyně DSSS) a také, že na akci byli účastníci svoláváni přes zakázané internetové stránky jako je například extremistický Národní odpor," vzpomíná Stehlíková.

Velitel zásahu poslal Lišku s důkazy na asi dvě stě metrů vzdálené oblastní ředitelství policie, kam se Liška s Kocábem neprodleně vydali. V téže chvíli ovšem těžkooděnci tvrdě zakročili proti antifašistům, kteří pod záminkou pořádání náboženského setkání blokovali ultrapravičákům trať pochodu.

Tvrdý zásah

„Policie zbaběle využila toho, že jsme odešli a pustili se naprosto nepřiměřeným způsobem do pokojně demonstrujících občanů dělobuchy a teleskopickými obušky," zlobí se Liška, který už se těší, jak policistům všechno vylíčí.

„Máme svědomí naprosto čisté, byli jsme to my, kdo vystupoval na obranu české ústavy a zákonů a byl to on, kdo dal průchod a podporu marši neonacistů svým vlastním městem," dodal předseda SZ.

Vedle zelených exministrů policie prošetří svolavatele zrušeného církevního „protipochodu" Drahomíra Radka Horvátha a husitskou farářku Michaelu Kajlíkovou, jenž jej zaštítila. Vyšetřován policií je i sám starosta Louda. Za to, že nerozpustil průvod extremistů na něj podal trestní oznámení aktivista Miroslav Kováč.

ČTĚTE TAKÉ:

Vandas: Do Bydžova si boxer neberu. Policisté jsou na naší straně

Liška (SZ): Starosta Nového Bydžova uvolnil cestu šíření extremismu

Foto zdroj: Džamila Stehlíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…