Kristýna Kočí prý udala Bártu pro uplácení

07.04.2011 13:47

AKTUALIZOVÁNO Už druhý poslanec Věcí veřejných prý podal trestní oznámení kvůli penězům od Víta Bárty. Serveru iDNES.cz to potvrdilo Městské státní zastupitelství v Praze, jméno ale zveřejnit nechtělo. Server iDnes.cz přišel s tím, že jde o Kristýnu Kočí.

Kristýna Kočí prý udala Bártu pro uplácení

"Ve středu v odpoledních hodinách přijalo státní zastupitelství ještě jedno trestní oznámení v podobných intencích, jako je trestní oznámení pana Škárky," řekla serveru mluvčí úřadu Štěpánka Zenklová. Další poslanec VV tak zřejmě dostal "obálku" za loajalitu.

Tím druhým poslancem má být podle serveru iDnes.cz Kristýna Kočí. A částka, kterou měla přijmout, byla ve výši půl milionu korun.


SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

OBRAZEM Emotivní Bárta
OBRAZEM Tajná schůzka u Bárty

Jaroslav Škárka podal trestní oznámení mimo jiné kvůli podezření z korupce, sledování, a pomluvy. Od Bárty prý navíc dostával peníze za loajalitu.

Více:

"Případ si převzala protikorupční policie. Zatím nemám žádnou zprávu, že by byly zahájeny úkony trestního řízení. Jak dlouho může vyšetřování trvat nedokážu odhadnout. Bude záležet na tom, jak rychle se nám podaří získávat důkazy," řekla iDNES.cz mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Sebezáchovný pud žene poslance pryč z Věcí veřejných

„Pan Škárka otevřel Pandořinu skříňku a dodal odvahy i těm ostatním ve Věcech veřejných. Je evidentní, že už toho mají poslanci dost. Tedy nejen autoritativního chování pana Bárty," komentuje pro ParlamentníListy.cz krok Kočí politolog Jan Bureš. „Těžko v tuto chvíli soudit, jestli jde o cílený útok, který má zničit Věci veřejné, nebo jen odstranit ministra Bártu. Tím, že jde už o druhé trestní oznámení v této věci, nabývá ale celý případ na věrohodnosti," míní Bureš.

Zároveň upozorňuje na to, že si někteří poslanci nejmenšího koaličního partnera dobře uvědomují, že v této straně před nimi příliš zářná politická perspektiva není. „Začínají si počínat sebezáchovně, protože si uvědomují logiku postupného oslabování pozice Věcí veřejných, které se v dalších volbách už do parlamentu nikdy nedostanou. Proto by přechod třeba k ODS nebyl u mnohých vůbec překvapivý," dodává politolog.

Kočí jednala s Nečasem. S Johnem ale prý od úterý nepromluvila 

V domě Víta Bárty na pražském Klárově se faktický lídr strany sešel s předsedou Radkem Johnem a poslancem Michalem Babákem. Jednání má být přítomen i bratr ministra dopravy a nynější majitel bezpečnostní agentury ABL Matěj Bárta. Ten chystá dokonce i tiskovou konferenci.

O situaci dnes ráno hovořila šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí s premiérem Petrem Nečasem (ODS).  Podle předsedy VV Radka Johna se pokouší o vnitrostranický puč, který je zřejmě řízen zvenčí. Kočí by údajně byla ochotna podpořit vládu bez ministra dopravy Víta Bárty.

John mluví o vnitrostranickém puči

John ale k tomu údajně se zděšením uvedl, že s ním Kočí přestala po úterním jednání poslaneckého klubu VV komunikovat. Své kroky podle Johna zřejmě koordinuje s poslanci Jaroslavem Škárkou a Stanislavem Humlem. Tomu nyní také hrozí vyloučení ze strany. O jeho osudu má rozhodnout výjezdní zasedání poslaneckého klubu VV.

O co v případu jde? Dnes již bývalý člen a místopředseda VV Jaroslav Škárka se v posledních dnech proslavil tím, že řekl  týdeníku Respekt, že měl inkasovat peníze za loajalitu vůči Věcem veřejným. Později svá tvrzení označil za mystifikaci, avšak v zápětí je opět změnil a v úterním rozhovoru pro MfD uvedl, že od září za svou loajalitu pobíral měsíčně 55 tisíc korun. Minulý týden prý také dostal 170 tisíc přímo od ministra dopravy Víta Bárty.

Škárka následně skončil ve Věcech veřejných. Rozhodla o tom v úterý večer stranická rada. Byl také vyloučen z klubu „véček." Ve středu pak Škárka o činnosti Víta Bárty prý předal důkazy Městskému státnímu zastupitelství v Praze. Podle ministra dopravy Bárty šlo ale pouze o půjčku. Škárka ovšem takové vysvětlení označil za naprostý nesmysl.

Tluchoř: Ultimáta dávat nebudeme. Kalousek: Máte čas do pátku

A co na to celou věc říkají koaliční partneři VV? Zatímco ODS po jednání svého grémia dala dnes prostřednictvím šéfa poslanecké frakce strany Petra Tluchoře vědět, že partaj nebude Věcem veřejným dávat žádná ultimáta, tak ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už mezní čas sdělil.

„VV mají čas do pátku do večera, aby věc vysvětlily," vzkázal rezolutně ministr financí Kalousek véčkům. Zatím se ale podle něj rozhovory o nové podobě vlády nevedou. Nejdříve si kauzu prý musí vyřešit samotné VV.

Čtěte:

Válka ve Věcech veřejných. John: Kočí se pokouší o puč

Nová odhalení o Vítu Bártovi: Divné peníze pro VV 

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiřá Hroník, olb, par

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…