Špína leze ven: Véčkař Babák přinesl milion v hotovosti

11.04.2011 9:31

Věci veřejné se vinou podivných půjček svého neformálního šéfa Víta Bárty a jeho tři roky starého plánu propojit politickou a ekonomickou moc dostaly pod palbu médií, koaličních partnerů i opozice. Jejich ekonomický expert Michal Babák v závěru minulého týdne uvedl, že tím útoky na jeho stranu určitě nekončí. Dalším podezřením čelí nyní právě on.

Špína leze ven: Véčkař Babák přinesl milion v hotovosti

Už v pátek večer se nechal slyšet poslanec a ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák pro ParlamentníListy.cz, že další útoky směrem na nejmenší koaliční stranu budou pokračovat a jejich terčem bude nyní právě on. „Co mám nějaké informace, tak v průběhu příštího týdne bych měl být na paškále já," předpovídal.

„Mělo by to být o nějakém financování, o mém účetnictví a podobně," řekl redakci Babák, který byl před vstupem do politiky prostřednictvím Věcí veřejných soukromým podnikatelem na Moravě. A podezření už se na poslance Věcí veřejných jen hrnou. Jedním z nich je to, že ve výroční zprávě strany jsou uvedeny dvě Babákovy darovací smlouvy, každá na půl milionu, u nichž je uvedena poznámka, že byly předány v hotovosti.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Půlmilionové dary straně v hotovosti. A kde vzal šest milionů?

Poslanec se ale brání tím, že neporušil zákon a že jde zcela jistě o administrativní pochybení. Tvrdil, že se zmýlila účetní a navíc jde o rok 2009. Když byl konfrontován se skutečností, že jde o výroční zprávu Věcí veřejných za minulý rok, prohlásil, že všechny peníze, které kdy straně věnoval, šly bankovním převodem.

Druhá podivnost v Babákově financování strany objevil týdeník Respekt. Během posledních tří let totiž poslanec poslal do pokladny své strany na darech šest milionů korun. „Půjčil jsem si. Z jedné firmy, kde jsem jednatelem," vysvětloval Babák, přitom ale v uváděné firmě nemá žádný majetkový podíl a firma ještě před dvěma roky vykazovala ztrátu.

Věci veřejné spoléhají, že je prezident ve štychu nenechá

„Ano, to jsou útoky, které jsem čekal. A možná budou ještě pokračovat," sdělil pro ParlamentníListy.cz Michal Babák o informacích, která po zjištění Respektu a Týdne zaplavila všechna česká média. „Měl jsem nějaké indicie, že takhle to bude vypadat. Chystám tiskovou konferenci, nebo zprávu, to se ještě rozhodnu, kde transparentně prokážu, jak to s oním financováním ve skutečnosti bylo," tvrdí ekonomický expert VV.

Dnes se schází grémium jeho strany, které bude množící se útoky na VV projednávat a především se bude zabývat situací, jak dál pokračovat v trojkoalici. Hodně zvědavi budou věrní kolem Víta Bárty na to, jak dopadne odpolední setkání premiéra Petra Nečase a prezidenta Václava Klause. Předseda vlády má hlavě státu přinést Bártovu rezignaci a odvolání dalších dvou ministrů za VV Radka Johna a Josefa Dobeše.

Obavy VV ze zrádných poslanců ve vlastních řadách, kteří vyšachují mateřskou partaj ze hry, může tlumit fakt, že prezident Klaus nechce vládu založenou na přeběhlících. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl Klausův tajemník Ladislav Jakl, přičemž jeho vyjádření ještě v neděli Věci veřejné údajně rozeslaly svým registrovaným příznivcům, tzv. Véčkařům.
Ministr financí Kalousek oproti tomu Jaklovi vzkázal, že většina pro vládu se počítá ve sněmovně, ne na Hradě.

Premiér Nečas, který se v pondělí s prezidentem setká, podle spekulací médií nese na Hrad právě takový scénář: Vládu ODS a TOP 09 podporovanou odbojnými poslanci VV.

K věci:

Finální úder pro Véčka teprve přijde. Babák promluvil 

Bohatý poslanec Babák dal VV 6 milionů. Půjčených 

Dobeš: Pokud chce Nečas čistou vládu, musí vyhodit Kalouska 

Foto: veciverejne.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…