Tajemný poslanec VV. Zradí Bártu, ale jen trošku

11.04.2011 10:55

Nejbouřlivější týden v koaliční historii Věcí veřejných prožil člen jejich poslaneckého klubu Miroslav Petráň v zahraničí. Hned po svém návratu ale prohlásil, že se nechystá klub opustit. Zároveň ale plánuje podpořit vládní reformy i v případě, že by byly VV odsunuty do opozice.

Tajemný poslanec VV. Zradí Bártu, ale jen trošku

Pro koaliční strany ODS a TOP 09 by bylo evidentně nejvýhodnější, pokud by jim deklarovalo podporu alespoň sedm poslanců zvolených na kandidátkách Věcí veřejných, kteří by nebyli spojováni s bezpečnostní agenturou ABL. Zatím lze něco takového s jistotou očekávat jen od tria Jaroslav Škárka, Stanislav Huml a Kristýna Kočí.

V úvahách se vedle nich objevovala i jména tří členů SNK-ED Josefa Novotného, Jiřího Štětiny a Miroslava Petráně. Zatímco první dva striktně odmítli úvahu, že by klub VV mohli opustit, o postoji posledně zmiňovaného se jen spekulovalo, protože byl minulý týden v zahraničí a vyjádřit se chtěl až po návratu, kdy se v protichůdných informacích zorientuje.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV
Peake: Nevím nic o tom, jak se kolega Petráň postaví k VV
 

Opustit klub VV by teď byla podlost a nemravnost

O postoji svého kolegy neměla jasno ani předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake. V rozhovoru pro Českou televizi řekla, že netuší, zda se chystá podpořit vládu, pokud by se poslanecký klub VV dohodl na tom, že Nečasův kabinet nepodpoří a zůstane v opozici.

„Rozhodně zůstanu v klubu Věcí veřejných, i když nejsem jejich členem. Opustit někoho, s kým jsem nějak spojen, v pro něj nejtěžší chvíli, by z mého pohledu byla podlost a nemravnost. Celý život se řídím zásadou, že kromě veřejné služby je pro mne nejdůležitější moje vlastní svědomí," popřel Miroslav Petráň pro ParlamentníListy.cz, že by se chystal opustit poslanecký klub VV.

Reformám ano, jen musejí být srozumitelněji vysvětlovány

Neznamená to však, že by nehlasoval pro chystané reformní kroky kabinetu Petra Nečase. „Nadále budu podporovat reformní program vlády, ale budu chtít, aby byl lépe propracován a srozumitelněji vysvětlován, aby co nejvíce občanů této země pochopilo, že jiné cesty není," uvedl Petráň s tím, že roli v jeho podpoře nebude hrát ani skutečnost, zda zůstanou VV v koalici, nebo budou odsunuty do opozice.

Sám poslanec považuje svůj postoj za logický, ale klidně by se mohlo stát, že v případě rozhodnutí poslaneckého klubu Věcí veřejných nepodporovat vládní kroky by se mohl dostat před dilema, zda zachovat věrnost klubu, nebo podpořit reformy. „To zatím není na pořadu dne. Platí, že budu podporovat všechny rozumné věci," odmítá Petráň prozradit, jaké by bylo v případě konfliktu jeho rozhodnutí, zda by zradil klub, nebo by se vzdal podpory vládních reforem. 

Čtvrtou odpadlicí z klubu VV by mohla být poslankyně Suchá

Kromě tří už známých odpadlíků z poslaneckého klubu VV se také spekuluje o zaječích úmyslech Jany Suché. Ta se nezúčastnila v minulém týdnu žádného z hektických jednání Véčkařů a zevnitř klubu jdou informace, že komunikace s ní je velice složitá a že je velmi samostatná.

K věci:

Bárta: Zničit VV, urvat naše poslance. To je cíl 

Špína leze ven: Véčkař Babák přinesl milion v hotovosti 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…