Peake: Na Kalouskově odchodu trváme. Kalousek: Neodejdu

12.04.2011 10:20

Věci veřejné podmiňují výměnu svých ministrů odchodem dvou ministrů ODS - Alexandra Vondry a Ivana Fuksy - a ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09. Šéf obrany Vondra už svou rezignaci nabídl. Kalousek ale k odchodu z vlády nevidí důvod. Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake přesto znovu zopakovala, že její strana na Kalouskově odchodu trvá.

Peake: Na Kalouskově odchodu trváme. Kalousek: Neodejdu

„Nabídku rezignace Alexandra Vondry určitě velmi vítáme, naše požadavky ale byly širší. My nechceme zůstat zakopaní v zákopech, určitě chceme jednat, ale mandát od poslaneckého klubu byl jasně dán. Náš klub bude zasedat opět dnes a uvidíme, zda nám dá možnost vyjednávat v nějakých jiných mantinelech, nicméně ustupovat určitě nechceme," uvedla Karolína Peake v rozhovoru pro Radiožurnál.

Na otázku, zda budou chtít, aby odešel i Kalousek, řekla, že ano. "Já ale nebudu předjímat rozhodnutí poslaneckého klubu. Pochybuji však, že poslanecký klub bude ustupovat ze svých původních podmínek," vysvětlila dále Peake.

Také opoziční ČSSD trvá na výměně Vondry kvůli kauze ProMoPro. A chce, aby další působení kabinetu bylo podmíněno novým hlasováním o důvěře ve sněmovně. Pro komunisty jsou jediným řešením předčasné volby.

Naopak, ministr financí a místopředseda TO P09 Miroslav Kalousek zmínil, že pro výměnu v TOP 09 není důvod.

SLEDUJEME téma vládní krize  

„Rozumím tomu, že spoustě lidí může vadit, že TOP 09 je jediná koaliční strana, která žádný skandál nemá, a aby to tak nevypadalo, tak je potřeba mířit i do jejích řad. Ale to je argument, který těžko přijmeme. U ministra Vondry má ta nabídka rezignace racionální důvod a to kvůli kauze ProMoPro. V případě TOP 09 žádný takový důvod neexistuje," řekl Kalousek v Radiožurnálu.

Dodatek ve smlouvě? Personální změny a podrobnosti reformy

Premiér Petr Nečas (ODS) už prezidentovi Václavu Klausovi navrhl odvolání dvou ministrů VV Radka Johna a Josefa Dobeše a přinesl mu i demisi ministra dopravy Víta Bárty. Klaus ale návrhy nepřijal. Trvá na tom, že dřív mu musí premiér říct, jak si představuje další fungování vlády.

I dnes proto budou strany koalice jednat o krizi ve vládě. Před polednem se sejdou poslanci občanských demokratů, odpoledne pak klub Věcí veřejných. Po večerním setkání lídrů ODS, TOP 09 a VV je zatím jasné jen to, že koalice chce dál pokračovat ve stávající podobě. Rozpory ale dál trvají. Strany se však dohodly na tom, že sepíší dodatek ke koaliční smlouvě. Podrobnosti k dodatku dosud strany tajily. Ministr financí Kalousek ale prozradil, že tam budou záležitosti k reformám a také personální změny.

„Budou tam jiná jména, tedy ti noví ministři. Já však nevím, kteří to budou. To bude záležet na Věcech veřejných, koho do těch postů navrhnou. Samozřejmě, že to budou jména, která nemají svou personální základnu v bezpečnostní agentuře," prozradil Kalousek, co bude v dodatku koaliční smlouvy.

"K jakým přesunám dojide, jsme se rozhodně nedomluvili,"dodala k tomu Peake.

Nyní je na řadě rozhodnutí prezidenta Václava Klause. Dokud neodvolá ministry za Věci veřejné - tedy Víta Bártu, Radka Johna a Josefa Dobeše, tak již řekl premiér Petr Nečas, že K9 znovu nesvolá.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…