Štěnice u Kočí: Hlavně ať se o tom píše, říká mediální analytik

12.04.2011 12:23

Odhalení nahrávacího zařízení v bytě poslankyně Kristýny Kočí opět vzbudilo řadu otázek a už tak značně nepřehlednou situaci ještě zkomlikovalo. To, kdo štěnice do bytu nainstaloval, je nyní na vyšetřování policie, kterou na rozdíl od situace, kdy dostala Kočí údajný úplatek a váhala několik dnů, tentokrát pružně okamžitě do vyšetřování zapojila.

Štěnice u Kočí: Hlavně ať se o tom píše, říká mediální analytik

"Je to opravdu výjimečná situace, není proto divu, že jí média - včetně těch bulvárních - věnují tak velký prostor. Lidé chtějí být informováni a zajímá je, kam se to všechno bude vyvíjet," schvaluje vysokou míru publicity mediální odborník Karel Hvížďala.

SLEDUJEME témata Peníze za mlčení ve VV  Vládní krize

Podle něj je důležitý i fakt, aby média detailně popsala typ zařízení, kterým měl být odposlech uskutečňován. "Aniž by byla široká masa občanů technickými odborníky, určitě jim pomůže k tomu, aby si vytvářeli vlastní názor, informace, že se mělo jednat o nějaké neprofesionální odposlouchávací zařízení - alespoň tak jsem to v médiích slyšel," upozorňuje Hvížďala.

Čtěte také:
Kočí bydlí v ministerském bytě. Platí jí ho občané
V bytě Kristýny Kočí je policie. V ložnici našla štěnici

Podle bývalého spolustraníka Kristýny Kočí Viktora Paggia, je celá záležitost jen další velkou nepříjemností. "Pevně doufám, že to policie vyšetří a zjistí, kdo odposlouchávací zařízení Kristýně Kočí do bytu dal. Je to samozřejmě špatně," uvedl pro ParlamentníListy.cz Paggio. Jak dodal, s Kočí o celé záležitosti nemluvil, v kontaktu nejsou, pouze se viděli včera v poslanecké sněmovně. Připustil, že je vše velmi složité a zdůraznil, že je třeba být v jakýchkoli předčasných závěrech, velmi opatrný. "Vše mohlo být zinscenováno i proto, aby se přililo v krizi oleje do ohně," podotkl Paggio.

Paggio: Ministrem vnitra nebudu. Je to velmi "těžké" ministerstvo, jsem na něj mladý

Právě o něm se přitom rozšířily v úterý informace, že by mohl být v blízké budoucnosti novým ministrem vnitra za Radka Johna. ParlamentnímListům.cz to však rezolutně popřel. "Čtu o sobě různé věci v posledních dnech - velmi se od sebe liší, a tak mě to nechává klidným. Na své svědomí mohu říci, že o tom, že budu ministrem vnitra jsem neuvažoval ani já a nevím ani o nikom ze svého okolí. Vzhledem k svému věku a složitosti tohoto rezortu bych si ani na takový post netroufl," řekl Viktor Paggio.

Čtěte také:
Rebel Huml se raduje: Jsem volný. A Kristýnu jsem radši doprovodil
Válka ve Věcech veřejných. John: Kočí se pokouší o puč
Vzteklý poslanec VV o Kočí: Podlá, úlisná, lezla Vítkovi do prd...
Kristýna Kočí prý udala Bártu pro uplácení

To, kdo si podle něj myslí, že mohl "štěnice" do bytu poslankyně Kočí nainstalovat, komentovat vůbec nechtěl. Odvolal se však na vyjádření předsedy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Františka Bublana (ČSSD). Ten se nechal krátce po odhalení slyšet, že dost často se obecně stává, "že ten, kdo štěnici v bytě najde, velmi často také bývá tím, kdo ji tam dal." To, zda by to mohlo platit i v tomto případě, však neokomentoval.

Čtěte také:
Nový ministr dopravy může být Viktor Paggio. Ten to odmítá 
Dobeš začal kopat: Drsně nejen o Kristýně Kočí
Nikdo mně do očí neřekl, co komu na mě vadilo, naříká Kočí
Kristýna Kočí a já na tenise? Zlé hrátky bulváru, brání se Drobil

Detektiv: V bytě se někdy nainstaluje štěnice, aby byl další kšeft

Praxe však skutečně někdy podle odborníka z detektivní kanceláře, jež si nepřál být jmenovaný, bývá taková, že se najme agentura, aby zjistila, zda nejsou v místnosti, bytě nebo jakýchkoli prostorách štěnice (odposlouchávací zařízení). Ta, aby získala další zakázku, pak při prohlídce štěnici nainstaluje a jakoby objeví.

"V některých agenturách na to ceníky pak pamatují zvýšenou sazbou. Navíc - jelikož většina jakýchkoli prostor bývá navázána na jiná místa, se tím získává šance na další či rozšířenou zakázku. V tomto případě, kdy je vše tak bedlivě sledováno a nakonec se objeví ten nejlevnější typ nahrávacího zařízení, by to mohlo takto být. Zdůrazňuji však slovo mohlo - neviděl jsem to, mluvím v obecné teoretické rovině," řekl oslovený detektiv ParlamentnímListům.cz

Kočí v Blesku: Nejím, nespím, chci opustit ČR

Vyjádření Kristýny Kočí se ParlamentnímListům.cz získat nepodařilo. V dnešním Blesku této její (zatím) poslední aféře byla věnována dvoustrana. Mimo jiné tam uvedla, že: "Nejí, nespí, bojí se. Uvažují, že opustím Českou republiku."

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…