Pro Klause se pořádá veřejná sbírka propisek. Češi švejkují i za krize

12.04.2011 22:01

REVUE Videohit, kde prezident Václav Klaus schovává na jednání v Chile protokolární pero, má další vtipné pokračování. Firma plná recesistů se totiž rozhodla na sociální síti uskutečnit sbírku propisek pro prezidenta. Podle literárního historika Radko Pytlíka je taková recese ventilem tragické vládní krize.

Pro Klause se pořádá veřejná sbírka propisek. Češi švejkují i za krize

Video s prezidentem Václavem Klausem, kterak ho při návštěvě Chile zaujalo protokolární pero a uličnicky ho schová pod stůl, se stalo nečekaným hitem. Klausovi bylo kvůli tomu spíláno, že krade propisky. V nedělním pořadu 168 hodin ho vidělo 805 000 diváků a počet na YouTube.com se už také blíží k osmi stům tisícům diváků. 

"Bylo to běžné pero s logem státu, které dostávají prezidenti při státních návštěvách," uvedl pak mluvčí Hradu Radim Ochvat s tím, že o krádež nešlo.

Pak začali od obvinění prezidenta z kleptomanie ustupovat všichni. Na internetu se ale kolem události strhla debata. Do oběhu se opět dostalo video satirického televizního pořadu Česká soda, kde Klausovi hovořícímu o nefér, falešném a zavádějícím příspěvku, který v televizi už dlouho neviděl, leze po tváři moucha a moderátor Petr Čtvrtníček ho na to konto plácačkou plácne přes tvář.

Psali jsme:
To je normální, vzít si tužku, hájí se Klaus
Krize, nekrize. Neuvěřitelný rozruch kolem pera Václava Klause

Chytli se další recesisti

Úsměvná událost má další pokračování. Na sociální síti Facebook se hned objevila akce: Sbírka propisek pro prezidenta. „Máte doma zbytečnou propisku? Chcete jí věnovat českému prezidentovi? Pošlete jí k nám na sběrné místo. Propisky hromadně předáme prezidentské kanceláři," píše se tam dál s tím, že už bylo sebráno kolem 700 propisek. V případě, že je na Hradě nevezmou, připadnou Hodonínské charitě.

Akci vymyslela společnost Malepar specializující se právě na aplikace na této sociální síti. „Chopili jsme se příležitosti a chtěli pobavit uživatele na Facebooku. Podobná záležitost se nám podařila i před dvěma lety s kauzou plzeňských diplomů, kde jsme uživatelům nabídli možnost vystudovat vysokou školu za minutu přes Facebook a diplom si vyvěsit do svého profilu. Tehdy si za tři dny vytvořilo diplom přes sto tisíc uživatelů," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz šéf firmy Tomáš Slabý. Na další část otázky, do jaké míry jde i o reklamu, ale neopověděl. Propagace firmy je nicméně z recese cítit na sto honů.

Smích na pláč nad vládou

"Propisky se prezidentské kanceláři chystáme předat počátkem května. Přesný termín jsme si zatím nesjednávali, protože jsme si vědomi, že některé propisky do konce měsíce nestihnou poštou dorazit. Pana prezidenta budeme informovat, že v případě nepřebrání poputují propisky na charitativní účely a předpokládáme, že i on sám si vybere tuto možnost a propisky od nás nepřevezme," doplňuje Slabý.

Haškovec Pytlík: Český humor je nesmrtelný

„Smích je ventil a vždycky se takhle odvádí pozornost od problémů, aby bylo v českých luzích zase trochu veseleji. Plané naděje, co jsme si dělali a co z nich zbylo, nikomu na radosti nepřispějí," komentuje celou záležitost pro ParlamentníListy.cz literární historik Radko Pytlík.

Právě on napsal několik knih o českém humoru a zrovna dopisuje epopej o Jaroslavu Haškovi. Nepřímo tím vlastně říká, že tuzemský smysl pro humor je nesmrtelný a když se objeví problémy, jako vládní krize, zvyšování daní a další, Češi je alespoň na chvíli vždy přebijí vtipem a humorem.

Psali jsme:
Jakl: Prezident ústavu číst umí a své pravomoci dodržovat bude
Klaus přibrzdil Nečase. Demise ministrů zatím nepřijme
Nečas předal Klausovi demisi Bárty i návrh na konec Johna a Dobeše

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …