Venku je další tajná nahrávka. Puč ve VV údajně naplánovala Kočí s ODS

13.04.2011 15:24

NAHRÁVKA UVNITŘ Audionahrávka, již má k dispozici server Týden.cz, dokazuje, že za pokusem o rozvrat VV stojí skutečně Kristýna Kočí. A také občanští demokraté.

Venku je další tajná nahrávka. Puč ve VV údajně naplánovala Kočí s ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kristýna Kočí a Stanislav Huml

Aféra kolem Věcí veřejných je možná teprve na začátku. Podle zdrojů redakce Týden.cz, která má k dispozici nahrávku bývalé členky VV Kristýny Kočí ze sobotní schůzky v kavárně, je totiž celá domnělá kauza ohledně uplácení ve VV pokusem o puč připraveným spolu s ODS.

Kočí: Šlo o společný projekt

Na nahrávce Kočí podle Týdnu hovoří například o svém spojení se šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem. Na dotaz jistého muže, zda plány současných rebelů nepřeválcují nějací kmotři ODS a oni pak dostanou jen nějakou náměstkyni, Kočí v nahrávce reaguje: "Ne, tahle akce je projekt společný, tři čtvrtě roku chystaný."

SLEDUJEME téma: Vládní krize a peníze za mlčení ve VV

Kočí se vyjadřuje třeba i k pátečnímu projevu Petra Nečase, ve kterém premiér oznámil, že požaduje nejen odchod ministra dopravy Víta Bárty, ale i ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných.



"Oni furt počítají s tím, že se chtějí udržet u koryt. Ale paradoxně, u koryta jedinej, kdo se chce udržet, je Petr Nečas, kterej tímhle přichází o podporu. Tohleto ho donutit... udělat ten včerejší radikální krok ho donutil udělat prostě Petr (Tluchoř - pozn. red.) a regiony. Ty mu řekly: Jestli to neuděláš, my to necháme poslat do těch regionů a ty tě popravěj. Tys jim to vnitro dal, ty jsi ten, kdo za to může. A on se pochlapil a udělal to takhle, " říká na nahrávce Kočí.

Takoví ti Skokani...

Aktéři nahrávky poté probírají jednotlivé členy Věcí veřejných a baví se o tom, kdo by mohl odejít od VV a přidat se k trojici Kočí, Jaroslav Škárka a Stanislav Huml. "My jsme počítali s tím, že takoví ti Skokani (poslanec Petr Skokan - pozn. red.), takoví ti, co jim jde o prachy, o koryta, se seberou a řeknou si: Hele radši než přijít o funkci, nebo ten plat poslaneckej, tak do toho půjdu. A oni půjdou, až jim to jakoby dojde," říká Kočí na záznamu.

Celá nahrávka, kterou má Týden.cz k dispozici, obsahuje řadu dohadů o tom, proč někteří poslanci zatím neodešli z VV, co se děje uvnitř ODS, jak ji celou ovládá Petr Tluchoř i  o tom, jakým způsobem Jaroslav Škárka i Kristýna Kočí spolupracuje s deníkem Mladá fronta Dnes.

Véčka chtějí rychlé a jasné řešení

Věci veřejné ústy svého předsedy Radka Johna vyjádřily nad zveřejněnou nahrávkou zděšení. "Voláme po rychlém, jasném a vůči veřejnosti zcela srozumitelném řešení," uvedl John na krátkém brífinku strany, kde sdělil, že jej záznam šokoval. Do jisté míry by prý ale "osvětlil  události minulých dnů."

Nečas: Jde o bizarní hypotézu

Ke zveřejnění audionahrávky se na brífinku po jednání vlády vyjádřil i premiér Petr Nečas (ODS). "Že na mě někdo tlačil, je úsměvné, nikdo na mě netlačil, to je bizarní hypotéza," uvedl k údajům na nahrávce, že  jej k požadavku nejen odchodu ministra dopravy Víta Bárty, ale i ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných, dotlačil jeho spolustraník Petr Tluchoř.

K nahrávce jako celku se ale Nečas zatím vyjadřovat nechtěl. "Nemám o tom žádné informace, nevím, co je tam řečeno, nemohu se k tomu vyjadřovat," uvedl na brífinku. Na tom se primárně věnoval závěrům plynoucím z jednání vlády, tedy novele školského či trestního řádu.

Pro Humla je audionahrávka podvod

Ke zveřejněnému záznamu se vyjádřil ale i někdejší člen VV. „To není možný. Technicky je možný udělat všechno, když na to je zařízení a umí se to. Jak se tomu říká? Jo, hoax?," říká pro ParlamentníListy.cz jeden z rebelů v kauze Věci veřejné a poslanec Stanislav Huml. Ostatně hoax lze přeložit jako mystifikaci, podvod a  smyšlenka, většinou šířené po internetu S Kristýnou Kočí se prý Huml za poslední týden viděl dvakrát, když u ní doma byla nalezena štěnice a včera, a o ničem takovém neví. 

„Vždyť je to na hlavu postavené. Že připravovala puč tři čtvrtě roku? Vždyť to by hned po vstupu do parlamentu připravovala puč a hned by uvažovala, jak vystoupit? To ne. Ani nemá namířeno do ODS," sděluje Huml.

Související:

 

Kočí nebo Talmanová?

K informaci o sobotní schůzce v pražské kavárně se vyjádřil již v sobotním pořadu Pressklub ministr dopravy Vít Bárta. Ten o setkání politiků Kočí, Tluchoř, Topolánek a Dalík věděl jen orientačně, nicméně přiznal, že má informace o narůstajícím vlivu expremiéra MIrka Topolánka. Během víkendu se následně  informace o účastnících schůzky pozměnila tak, že u stolu s Topolánkem a Dalíkem měla sedět jeho manželka Lucie Talmanová. Šéfposlanec ODS Petr Tluchoř následně důrazně popřel, že by se setkání účastnil. 

 

Související:


Více čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …