Klaus se dopouští velezrady, míní ústavní právník

14.04.2011 6:49

Kroky prezidenta Václava Klause vůči návrhům premiéra Petra Nečase (ODS) vyvolávají mnohé rozporuplné reakce. I mezi právníky.

Klaus se dopouští velezrady, míní ústavní právník

Experti na ústavní právo se nemohou dohodnout, zda prezident Václav Klaus tím, že nechce podepsat demisi ministra dopravy Víta Bárty a návrhy premiéra Petra Nečase na odvolání Radka Johna a šéfa resortu školství Josefa Dobeše porušuje nebo neporušuje zákon.

  • SLEDUJEME téma: Vládní krize a peníze za mlčení ve VV
  • Podle právníka Jana Komárka se Klaus svým postojem dopouští dokonce velezrady."Ústava hovoří zcela jasně: prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne její předseda. I kdyby spolu dále představitelé koaličních stran jednali, je prezident povinen ministry Věcí veřejných odvolat. Úvaha mu paradoxně zůstává pouze u ministra Bárty, který dříve, než jeho odvolání mohl premiér Nečas navrhnout, sám podal demisi. Tu prezident skutečně může podle ústavy odmítnout," uvedl pro Lidovky.cz.

    Odkládáním Klaus zemi prý "velezrazuje"

    "Odkládáním přijetí návrhu na odvolání ministrů za Věci veřejné se prezident stává spoluviníkem stavu ohrožení práv a svobod občanů. Pokud na svém postoji setrvá i nadále, jak jeho poslední vyjádření i naznačují, dopustí se velezrady, kterou zákon definuje jako 'jednání prezidenta směřující proti demokratickému řádu' České republiky, " dodal.

    Jiří Hřebejk z Právnické fakulty v Praze ale situaci tak jednoznačně nevidí.  "Já bych to jako protiústavní jednání neviděl. Prezident ten návrh stejně přijmout musí. Ústava mu sice nestanoví lhůtu, ale obecně se má za to, že to má udělat "bez zbytečného odkladu". Tento termín je věcí výkladu, může se čekat například na nějakou zlomovou událost (například do té doby, než premiér navrhne nové ministry za ty odvolané). Prezident si nemůže klást podmínky, ale může váhat, některé věci si ověřit nebo s někým promluvit, ale nakonec musí vyhovět," uvedl pro server.

    Kysela je na vážkách

    Ústavní právník Jan Kysela poskytuje na celou věc ještě druhý pohled. "Samotný fakt, že si dává podmínky, není protiústavní, ale jde spíš o čas. Dnes to ještě protiústavní není, ale příští týden už to být může. Prezident může o personálních otázkách ve vládě s premiérem jednat, ale mělo by to být v řádu hodin či dnů, pak mu nezbude nic jiného než ty návrhy akceptovat," řekl šalamounsky pro server.

    Více čtěte:

  • V ODS se na Nečase chystá "atentát"

  • Škatulata ve vládě: Nečas sebral Véčkám vnitro

  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

    10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

    „Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …