Spekulace: ODS se v pátek rozhodne pro demisi vlády

14.04.2011 20:50

AKTUALIZOVÁNO Velká část vedení ODS vidí řešení současné politické krize v nových volbách. V pátek ve čtyři hodiny odpoledne se má podle informací serveru Euro.cz sejít v Kramářově vile grémium ODS k jednání o situaci a z velké části se rozhodnout pro demisi vlády a předčasné volby.

Spekulace: ODS se v pátek rozhodne pro demisi vlády

Serveru ParlamentníListy.cz zareagoval krátce po zveřejnění informace šéf poslanců ODS Petr Tluchoř s tím, že je to "absolutní nesmysl".

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka se o tom odmítl bavit. Podle něho je rozhodnutí gremia ODS vnitřní záležitostí strany. Za poslední možnost pak takové řešení označil Pavel Drobil (ODS). 

"Já o ničem takovém nevím. Předčasné volby nepreferuji, byť je nelze vyloučit, pokud selžou jiná řešení," reagoval na dotaz redakce ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS. 


Koalice se spolu do pondělí bavit nebude

Výkonná rada ODS se kvůli vládní krizi sejde v pondělí, jak informovalo původně několik zdrojů z ODS. Jejímu jednání bude téhož dne jako vždy předcházet schůzka užšího vedení strany. Server Euro.cz ale uvedl, že grémium bude už v pátek, což potvrdil ve čtvrtek večer i občanský demokrat Pavel Drobil.

Server euro.cz s odvoláním na nejmenovaného místopředsedu strany také napsal, že grémium se "na 80 procent" rozhodne pro demisi vlády a vyvolání předčasných voleb. Podle zdroje ČTK je to však nereálné. 

Zástupci tří stran vládní koalice ani dnes nedospěli k řešení největší krize, kterou vláda od svého vzniku prochází. Na dopolední schůzce na Pražském hradě ujistili předsedové ODS, TOP 09 a Věcí veřejných prezidenta Václava Klause, že mají zájem pokračovat v koaličním projektu. V Kramářově vile pak odpoledne došli k sedmi variantám jeho další podoby, v nichž se hraje především o ministerstvo vnitra, a k rozhodnutí, že obnovená vláda požádá sněmovnu o potvrzení důvěry. Mezi probíranými možnostmi řešení je zřejmě i zvýšení počtu členů vlády.  

Varianty musí nyní projednat širší grémia ODS a VV, k dalšímu jednání se trojice stran sejde v pondělí večer. Předseda VV Radek John, o jehož pozici ministra vnitra se jedná v první řadě, už dal najevo, že některé varianty jsou pro jeho stranu nepřijatelné. K nynějším sedmi variantám podle něj v následujících dnech mohou přibýt i další. 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…