Třetině zaměstnanců se nelíbí vlastní mzda. Pětině ani povolání

18.04.2011 16:19

Příjem ze zaměstnání se v České republice nezamlouvá každému třetímu a každý pátý člověk je nespokojen s tím, jaké povolání vykonává. Vyplývá to z internetového průzkumu Můjplat.cz, jehož výsledky poskytl institut pro výzkum práce CELSI.

Třetině zaměstnanců se nelíbí vlastní mzda. Pětině ani povolání

Téměř třetina zaměstnanců v České republice je nespokojena se svojí mzdou. Necelé pětině se pak nelíbí povolání, které vykonává. Vyplývá to z internetového průzkumu Můjplat.cz, jehož výsledky poskytl institut pro výzkum práce CELSI.

Za nízkou mzdu lze podle průzkumu považovat příjem pod hranicí 60 procent střední hodnoty neboli mediánu mezd v národním hospodářství. V Česku činí medián hrubé mzdy přibližně 19 700 Kč, nízké mzdy tak mají ti, kteří vydělávají méně než 11 780 Kč měsíčně.

Dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou

Jak ukázal průzkum, nejméně placeny jsou častěji ženy a také pracovníci bez vysokoškolského vzdělání. Málo placená povolání přitom vykonávají všechny věkové skupiny. Nejčastějšími povoláními, kde lidé vydělávají málo, jsou učitelé, sociální pracovníci, úředníci na nižších pozicích, prodavači a lidé za přepážkami.

Podle Českého statistického úřadu průměrná mzda v loňském roce vzrostla meziročně o 463 Kč na 23 951 Kč. Analytici naznačují, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců na tuto částku nedosáhnou.

K věci:

To si netroufnete, říká Kalousek poslancům. Ti by rádi vyšší plat 

Češi jsou v platech dvě století za Němci a brzy je trumfnou Slováci 

Je na čase vás vymlátit, křičel divák na Kalouska. Ten se chtěl napít 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …