Mach chce po ODS zpět miliony. Prý je vzal Čermák. Ten to popřel

20.04.2011 22:56

Vlivný podnikatel a bývalý majitel fotbalového klubu Sparta Praha Petr Mach hodlá získat zpět miliony, které půjčil Občanské demokratické straně v 90. letech. V reportáži TV Prima obvinil mimo jiné i Petra Čermáka, federálního ministra vnitra a místopředsedu tehdejší ODS.

Mach chce po ODS zpět miliony. Prý je vzal Čermák. Ten to popřel

Celý případ podle Petra Macha souvisí s financováním ODS a tajnými konty ve Švýcarsku v 90.letech, které srazily vaz vládě tehdejšího premiéra Václava Klause.

Směnku mám

Podnikatel Petr Mach byl v roce 1998 obviněn z finančního podvodu, ve kterém si nechal ukrást luxusní automobil. Po pravomocném odsouzení si ve finále odseděl pět a půl roku za to, že za vůz nezaplatil clo.

Mach se však teprve až nyní rozhodl zažalovat ODS. "Půjčoval jsem peníze ODS na výplaty a dokonce jsem je sponzoroval. Na částku 350 000 korun mám dokonce směnku. Půjček bylo víc, ale bohužel na ně nemám doklady," uvedl v reportáži Prima Mach.

Ten se rozhodl vyrukovat s kauzou až nyní, jelikož by z trestně-právního hlediska mohla být promlčena.

Psali jsme:
ČT připomíná založení ODS. Klaus i Topolánek pozvání odmítli
ODS slaví 20 let. Na Žofíně vystoupí Klaus i Topolánek

Rodinné svědectví

Na největší transakci má Mach dokonce svědky, k jeho škodě pouze rodinné. K předání mělo dojít v německém Weidenu v roce 1999, a to za účasti Machovy sestry Marty Matrasové, bratra Adolfa Macha a advokáta Josefa Lžíčaře.

Ti všichni vyrazili za Machem z České republiky společně s Petrem Čermákem, který ve Weidenu měl peníze údajně převzít. Někdejší místopředseda ODS Čermák veškeré Machovy argumenty popírá a považuje jeho tvrzení za hloupost. Advokát Lžíčař cestu s Čermákem a sourozenci Machovými sice potvrdil, nicméně předávku peněz prý neviděl.

Současné vedení ODS vše popírá. "Neevidujeme žádné pohledávky vůči Petru Machovi," konstatuje tiskový mluvčí strany Tomáš Bartovský.

Četli jste?
Nečase nahradí Kalousek. Bárta na vnitro, odhaduje americký novinář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…