Levicoví aktivisté „ukecávali“ poslance: Rozdávali letáky o konci světosystému

26.04.2011 13:52

Své odpůrce má vláda i mezi levicovými aktivisty sdružujícími se do občanské iniciativy Alternativa Zdola. Ti si svůj stánek s letáky dnes rozbili v blízkosti Poslanecké sněmovny, kde se bude odpoledne hlasovat o nedůvěře Nečasova kabinetu. „Současný světosystém, kapitalistické národohospodářství, je v systémové krizi,“ hlásal jeden z letáků, jimiž aktivisté oblažovali jak poslance, tak i novináře.

Levicoví aktivisté „ukecávali“ poslance: Rozdávali letáky o konci světosystému

Alternativa Zdola se výrazněji do myslí lidí dostala v souvislosti s akcí minulého týdne Uvařme vládu. Vcelku nekonformně se snažila lidem vnutit myšlenku, že když 20. dubna v osm hodin večer zapnou všechny spotřebiče o výkonu tisíc wattů na dobu 15 minut, pak se to výrazněji projeví výkyvem odběru a podle toho se prý pozná počet lidí, kteří nesouhlasí s vládou Petra Nečase.  

Řada našich spoluobčanů se z existenčních důvodů bojí zúčastňovat demonstrací, proto jsme navrhli tento způsob protestu," odůvodňovali pak aktivisté nápad na své webové stránce.

Foto: Hans Štembera

Návrh KSČM a poté i ČSSD vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které se uskuteční dnes odpoledne v dolní komoře Parlamentu ČR, jakoby Alternativě Zdola ale spadlo přímo do klína. Snad proto si svůj stánek s letáky a také se svými bulletiny aktivisté rozložili nejprve na pražském Malostranském náměstí, v jehož blízkosti se nachází i budova, kde mají poslanci své kanceláře. Jenže jen o hodinu později se přemístili přímo před Poslaneckou sněmovnu, kde se naopak nachází jednací sál,v němž poslanci hlasují.

„Před budovou sněmovny dokonce procházeli sem a tam, v rukách přitom dřímali značku, kde bylo napsáno STOP vládě. Viděl jsem na jejich stole i letáky proti radaru," informoval k tomu fotograf ParlamentníchListů.cz.

Sice neviděl, že by lidé z iniciativy nějak významně "promlouvali do duší" příchozím poslancům, ale i tak se prý snažili někoho z nich zastavit.

Článek odkrývá "vývoj" světového hospodářského systému

Alternativa Zdola ve svém březnovém bulletinu, který se jeho aktivisté snažili dnes vnutit jak běžným občanům, tak i poslancům, mimo jiné píše o tom, že nynější "světový hospodářský systém se vychyluje a je naprosto chaotický, a již jej proto není možné vrátit do rovnováhy."

„Chaos je přitom stav, kdy systém prudce, nepravidelně a silně kolísá, rozdvojuje se a dochází k ostrému boji, kterou ze dvou alternativ si systém zvolí. Buď to bude inovovaný systém kapitalistický, symbolicky nazývaný Svět Davosu, kde se schází každoročně Světové ekonomické fórum - čili svět pravice, nebo svět více rovnostářský představovaný světem Porto Alegre, nebo-li Světovým Sociálním Fórem, čili svět levice," přetiskli pak aktivisté na jednu ze stránek bulletinu poněkud  nesrozumitelný článek Imanuela Wallersteina Agenda levice pro příštích 25 let.

Heslo Kapříci si rybník nevypustí, k němuž inicitiva Zdola pak přilepila podobizny členů vlády, pak zřejmě má zesměšnovat poslední korupční skandály koalice. I tuto koláž bylo možné dnes před sněmovnou shlédnout.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…