Vláda s pomocí KSČM? Šéf ČSSD Sobotka to připouští

29.04.2011 6:40

Podle Hospodářských novin (HN) by se sociální demokraté v případě výrazného vítězství v příštích komunálních volbách spojili s komunisty. Podle listu je pro ně přijatelá varianta menšinové vlády s podporou KSČM. Deníku to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Případnou koalici s komunisty ale Sobotka odmítl.

Vláda s pomocí KSČM? Šéf ČSSD Sobotka to připouští

„Kdybychom vyhráli volby s výrazným náskokem, je pro nás možná varianta menšinové vlády. Podpora KSČM je jednou z variant, kolice s nimi není naším cílem," řekl Sobotka pro HN. 
    

Jenže je tu problém v tom, že sociální demokraté si vládní spolupráci s komunisty a některými dalšími stranami zakázali na sjezdu v roce 1995 v Bohumíně. Tomuto stranickému usnesení se proto dodnes říká "bohumínské". V některých regionech ale obě strany vládnou společně, poznamenávají HN.
    

Podle Sobotky se strana bohumínské usnesení zrušit sice nechystá, ovšem podpora usnesení není dle něj až tak silná. „Čekají nás další kola diskusí, jak nově definovat vztah ke komunistické straně. Já zastávám názor, že první krok nemůže udělat ČSSD. Komunistická strana bez reforem a beze změn nemůže být přizvána k vládní zodpovědnosti," řekl HN.

Hašek je proti

Deník také uvádí, že v případě pádu kabinetu Petra Nečase by\ se ČSSD při současném poměru sil zřejmě ani nepokoušela dohodnout na sestavení jiné vlády. Sobotku v jeho záměru podporuje rovněž Jeroným Tejc, o němž se ve straně mluví jako o budoucím předsedovi poslaneckého klubu.
    

Naopak, vláda opřená o komunisty se ale příliš nezamlouvá prvnímu místopředsedovi strany Michalu Haškovi. Ten ale také vylučuje spolupráci s koaličními stranami. "ODS, TOP 09 i VV dělají vše pro to, aby po příštích volbách nebyly přijatelnými partnery pro vládnutí s ČSSD," řekl HN Hašek. Po volbách by raději spolupracoval například s KDU-ČSL (pokud by se strana dostala do sněmovny).

Podle sociálních demokratů vláda ztratila k prosazování reforem morální kredit a jejich schvalování budou brzdit. Poslanecká sněmovna v úterý už podruhé v současném volebním období hlasovala na návrh ČSSD o nedůvěře vládě. Vláda Petra Nečase (ODS) opět vydržela, podporu jí vyslovili poslanci všech tří koaličních stran. Pro vyslovení nedůvěry hlasovali kromě sociálních demokratů a komunistů i tři poslanci zvolení za Věci veřejné.
    

Sobotka však minulý týden řekl, že ČSSD vyvolá hlasování o nedůvěře znovu, pokud k tomu bude vhodný okamžik. „Já jsem stoupencem toho, abychom tento institut (hlasování o nedůvěře vládě) nevyužívali příliš často. Kdybychom to dělali, devalvuje a přestane plnit svou roli," dodal pro Hospodářské noviny.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…