Upalme Bobo. Je to čarodějnice, soudí ministr

30.04.2011 14:29

Tradice pálení čarodějnic a oslav Filipojakubské, neboli Valpuržiny noci, která je známá jako noc splněných přání, vyzývá k paralele se současnou politikou. Koho by její představitelé nejraději viděli na pomyslné hranici?

Upalme Bobo. Je to čarodějnice, soudí ministr

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) se ParlamentnímListům.cz svěřil, že politickou čarodějnickou adeptku nosí v hlavě už dlouho. "Dlouhodobě favoritkou číslo jedna je pro mě Bobo," prozradil svůj typ na možnou oběť posledního dubnového večera.

Bobošíková: Vláda vydrží, dokud budou mít kmotři kde brát

Hranice krizi nevyřeší

Besserův vládní i stranický kolega, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) by možnost elegantně se zbavit některých nevhodných politických soupeřů, či spíše soupeřek, uvítal. Hranice se ale prý obávat nemusí. "Obávám se, že tak jednoduše českou politickou scénu nenapravíme," sdělil redakci.

Téma vládní krize

To poslanec Stanislav Grospič (KSČM) je ohledně čarodějnických představitelek v řadách političek opatrnější. "Nespojuji pálení čarodějnic s politikou a ani jsem o takovém příměru neuvažoval," sdělil ParlamentnímListům.cz.

Vláda s pomocí KSČM? Šéf ČSSD Sobotka to připouští

Také bývalý šéf ČSSD i vlády Jiří Paroubek nechtěl svůj typ prozrazovat. "Nemám potřebu nikoho upalovat," uvedl.

Valpuržina přání v politické režii

S přáním, které vysloví o Filipojakubské noci, se ale svěřil. "Mým politickým přáním by bylo, aby se této vládě nepodařilo prosadit navrhované doslovně protilidové tzv. reformy," řekl poslanec.

Ministr Besser zůstal i v souvislosti s magikou noci ze 30. dubna na 1. května loajální k vládnímu kabinetu. "Rád bych, aby se všichni v koalici a alespoň někteří v opozici začali chovat zodpovědně a nepolitikařili," nastínil své přání.

Drábek je realista

Jeho kolega Drábek ale zůstal při zemi. "Přání nemám žádné, protože nestačí si přát, musíme to odpracovat," uzavřel.

Filipojakubská neboli Valpuržina noc je tradičním svátkem, který čerpá z prastarých keltských tradic. Až dodnes se v Česku i okolních zemích udržel zvyk setkávání se u ohňů. Někde lidé staví také májku.

Více čtěte: 

 Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…