Evropské fondy zneužívají politické strany, tvrdí senátor Horník

01.05.2011 14:21

Jan Horník, senátor za hnutí Starostové a nezávislí, poskytl rozhovor serveru Českápozice.cz. Mluvil o sporném čerpání peněz z fondů Evropské unie. Finance se prý rozdělují nestandardním způsobem.

Evropské fondy zneužívají politické strany, tvrdí senátor Horník

Na začátku dubna došlo ke schůzi Řídícího a koordinačního výboru, zabýval se čerpáním peněz z evropských strukturálních fondů. Výbor má informovat o aktuálních problémech a návrzích na zlepšení systému rozdělování peněz z Evropské unie.

Úředníci se snaží obcházet Evropskou komisi

Podle Horníka mohou ministerští úředníci ve výboru poškozovat Českou republiku, protože se často vyhýbají komunikaci s Evropskou komisí.

Probíralo se také zatčení ředitele úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Petra Kušnierze a obvinění bývalého šéfa úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřího Trnky. Poslanec Jiří Šulc (ODS) se to ovšem snažil bagatelizovat jako pochybení jednotlivce.

Penězovody do severočeských stran

Horník se domnívá, že existují penězovody do politických stran. Některé zakázky se prý získávají nestandardními způsoby. Veřejné zakázky prý vyhrávají firmy napojené na „politické struktury ze severních Čech". Firmy pak odvádějí stranám část peněz.

„Například zakázka na rekonstrukci Becherovy vily v Karlových Varech. Soutěž na zakázku do sto milionů korun byla zrušena. Její vítěz dle informací, které se ke mně dostaly, byl nabádán, aby z ní odstoupil. Nebyl to zkrátka vysněný vítěz sociální demokracie," řekl Horník serveru Českápozice.cz.

Zmiňovanou zakázku vyhrála společnost Prefa-Beton Cheb. Výsledek přestavby vily ale není uspokojivý a na některé věci nezbyly peníze. Podle Horníka se tam nakoupil nejlevnější nábytek z firmy IKEA, který se do Becherovy vily nehodí.

Ani John s ničím nehne

Operační program Severozápad načerpal 1,1 miliardy korun z EU. Peníze se ale předem rozdělily mezi kraje bez ohledu na přihlášené projekty.

Horník nepředpokládá, že se situace zlepší. Místopředseda vlády Radek John si může dělat, co chce, ale s ničím nehne, protože se do popisovaného prostředí nedostane," myslí si.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…