Evropa nám radí: Máte problém. Divné financování stran

02.05.2011 7:56

Velice inspirativní materiál, který by mohl pomoci zlepšit kontrolu financování politických stran, vypracovala po půlročním bádání organizace Greco, píší Hospodářské noviny. Organizace vznikla v rámci Rady Evropy už v roce 1999 s cílem bojovat proti korupci.

Evropa nám radí: Máte problém. Divné financování stran

Výsledkem půlročního bádání organizace Greco, která byla ustavena v roce 1999 s cílem bojovat proti korupci, je pětadvacetistránkový posudek o „průhlednosti stranického financování" v České republice. Tak precizní materiál, který by shrnul, jak slabá místa, tak potenciální zlepšovací návrhy pro kontrolu financí politických stran, dosud Česku nikdo nenapsal, informují Hospodářské noviny.

Pokud hodlá ministerstvo vnitra a také sociální demokracie v souladu se svými vyhlášeními, že je třeba současné zákony v této oblasti zlepšit, připravit předlohy zákonů, nenajdou inspirativnější čtení, než je zpráva Greco. Odborný tým byl nejvíce překvapen tím, že účetnictví parlamentních stran dosud nikdo neprověřil navzdory početným aférám a podezřením.

Kromě stran by měla fungovat i kontrola jednotlivých kandidátů

Ve zveřejněné zprávě Greca se poukazuje na to, že prověrka v podání sněmovního kontrolního výboru je čistě formální, neboť výbor je složen z politických zástupců, takže strany vlastně kontrolují samy sebe. Nejsilnějším kontrolním mechanismem jsou podle Greca v Česku média. Nezávislý dohled neexistuje a čeští politici a úředníci tvrdí, že ani vzniknout nemůže.

Analytici Rady Evropy však to, že politici drží své účty pod pokličkou, považují za závažný problém. Podle nich by navíc měli své účty poodhalit také jednotliví kandidáti, protože i oni mohou dostávat sponzorské příspěvky. Za úvahu by stálo také zavedení limitů na náklady volebních kampaní, míní Greco.

K věci:

Jak zprůhlednit financování politických stran? Transparency má recept 

Liška (SZ): Za politickou krizí je systém financování stran. Bárta je jen jeho ikonou 

VV: Průhledné financování politických stran a omezení imunity 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…