Ředitel CERMATu: Maturity i školy jsou dobře připravené

02.05.2011 14:03

Státní maturity, které byly dnes odstartované, budou znamenat nejen velkou zkoušku pro studenty, ale i pro ředitele některých škol, protože výsledek může naznačit, které ústavy přežijí a které ne. Na úspěchu záleží i osud ministra školství Josefa Dobeše, stejně tak jako ředitele CERMATu.

Ředitel CERMATu: Maturity i školy jsou dobře připravené

Státní maturity dnes začaly pro studenty zhruba čtyřiceti středních škol. Skládají ústní zkoušku z češtiny a cizího jazyka nebo matematiky. Většina škol ale nechala start státní zkoušky dospělosti na 16. května, aby na ústní zkoušení hned navazovaly písemné práce a didaktický test. Ty na středoškoláky čekají od 30. května.

Ředitel CERMATu  Pavel Zelený tvrdí, že státní maturity jsou z centra dobře připravené a že se musí povést.

„Pokud mohu hovořit za ono centrální místo, tak si myslím, že dobře připraveni jsme, pevně doufám a ze všech signálů je to patrné, že připraveny jsou i školy, protože tam je ta hlavní zátěž, na ředitelích a učitelích. A já si myslím, že všichni to chápou, že zodpovědnost je velká a že žádné zásadní problémy nebudou," prohlásil ředitel CERMATu v rozhovoru pro Radiožurnál.

I v zahraničí mají s maturitami problémy

Zelený ale přiznal, že ve většině okolních zemí, kde státní maturity už zavedeny byly, se to neobešlo bez drobných nesrovnalostí.

„V tom systému pracuje dvacet tisíc lidí a tam samozřejmě se nelze vyhnout drobným problémům; jde o to, aby nebyly zásadní. Já si myslím, že to riziko je rovnoměrně rozložené mezi ústní i písemnou část," dodal Zelený. Přiznal nakonec, že „ jeho" maturita nebyla z těch nejúspěšnějších.

Generálka maturit ukázala některé problémy, například s tiskárnami nebo zkušebními komisaři. Místopředseda Asociace ředitelů gymnázií a ředitel gymnázia Ústí nad Labem Alfred Dytrt pro rádio ovšem řekl, že je s technickou přípravou maturit spokojen.

„U nás se nic zásadního neprojevilo a problémy s komisaři, ty můžeme ještě rozebírat půl roku, ale myslím si, že spíš jde o to nastavení, jestli se s tím chceme vypořádat nebo ne, a tu cestu holt budeme muset hledat, ideální stav není, výklad stíhá výklad a já myslím, že si dneska už s tím každý ředitel poradit umí," dodal Dytrt.

Již dříve však v rádiu Dytrt studentům poradil, aby si zvolili snazší variantu maturit a to právě kvůli času na zkoušky na vysoké školy. Ostatně podle něj si nakonec tuto variantu zvolila převážná část škol.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…