Dopravní odbory chtějí jednat s Nečasem. V rezervě mají stávku

05.05.2011 21:31

Představitelé dopravní odborů žádají o schůzi s premiérem Petrem Nečasem. Chtějí ho přesvědčit o nutnosti zastavení reforem, které považují za asociální.

Dopravní odbory chtějí jednat s Nečasem. V rezervě mají stávku

O schůzi s předsedou vlády stojí odboráři již dlouho, dosud však neúspěšně."Pro nás nebude překvapením, když s námi jednat nebude," uvedl ve čtvrtek předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Dodal, že pokud se vláda bude chovat nadále arogantně, jsou připraveni přistoupit k razantnějším protestům včetně stávek.

Dopravním odborům vadí především skutečnost, že jsou reformy dělané diletantsky a bez jakýchkoli ohledů na odborové svazy. Jako příklad nepromyšlenosti reforem uvádí Pomajblík mimo jiné zamítnutí retroaktivního daňového zatížení stavebního spoření, které nepovolil Ústavní soud.

Odboráři dále nesouhlasí s návrhem na seškrtání výdajů na dopravní obslužnost, které prosazuje ministr financí Kalousek. Podle předsedy Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaromíra Pejši by tento krok mohl snížit počet regionálních spojů až o třetinu. Snížení těchto výdajů by zároveň vedlo k velkému propouštění zaměstnanců Českých drah.

Odboráři nebudou váhat s generální stávkou

Případné protesty budou projednány na sjezdu k programové konferenci Odborového sdružení železničářů 17. května. Již dříve přitom Pejša uvedl, že jsou odboráři připraveni iniciovat i generální stávku. OSŽ zvažovalo vyhlášení stávky již na konci března.

Koncepci vládních reforem tvrdě kritizuje i Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Konfereraci se nelíbí připravovaná důchodová reforma, která údajně prohloubí deficit na důchodovém účtu a negativně zasáhne peněženky starších občanů. Výhrady má také k daňové a zdravotnické reformě. Proti vládním krokům iniciuje na 21. května na Václavském náměstí ČKMOS stávku.

Předseda ČKMOS Jaroslav Zavadil ve čtvrtek na Rádiu Impuls označil dopravní odbory za nejradikálnější. Jejich snahu o zastavení a přepracování reforem však podporuje. "Připravují se i jiné akce, o kterých jsme zatím nemluvili, ale připravují se. My se nevyhýbáme ani slovům stávka, ale teď nemám k tomu kompetence to říct," uvedl Zavadil.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…