Malá důchodová reforma se odsouvá. Bude až příští týden

06.05.2011 10:06

Poslanci se dnes "nezakousnou" do tzv. malé důchodové reformy, jak se původně předpokládalo. Pro schvalování reformy totiž zatím nebyly splněny zákonné lhůty.

Malá důchodová reforma se odsouvá. Bude až příští týden

Úpravou důchodů pro kdysi vysokopříjmové jedince, tak jak to nakázal provést Ústavní soud, jenž svým výrokem přiměl vládu změnit výpočet penzí podle platu a zvyšovat věk odchodu do důchodu, se dnes poslanic zabývat nebudou. Nebudou hlasovat ani pro novelu zákoníku práce.

Oba návrhy byly sice původně zařazeny na programu, nemají však ještě platné lhůty pro jednání. Koalice při středečním projednávání novely totiž nezkrátila ze 72 na 48 hodin zákonnou lhůtu na rozdání pozměňovacích návrhů.

Fakt dnes ráno oznámila místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV). Potvrdila, že pro schvalování reformy zatím nebyly splněny zákonné lhůty.  O tomtéž ale již brzy ráno hovořil v rozhovoru pro Radiožurnál i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Potvrdil, že o normě budou poslanci hlasovat příští středu. „Není to dramatické zdržení." Předpokládá, že zákon od září platit bude. „Proto musíme příští týden projít třetím čtením. Potom půjde do Senátu. Předseda ČSSD už při diskusi avizoval, že Senát zákon pravděpodobně vrátí - i tak by se termín měl stihnout," zmínil dále Drábek. 

Také připomněl, že průměrný důchod se bude zvyšovat o standardní valorizační částky. „Nález Ústavní soudu jasně řekl, že musíme zvolit nový vzorec. Ten počítá s tím, že průměrná výše důchodu zůstane naprosto stejná, ale musíme udělat trochu jinou křivku výpočtu výpočtu nových důchodů."

Deficit důchodového účtu se podle jeho slov pohybuje kolem 30 miliard ročně. „To znamená každý měsíc je to přibližně 2,5 miliardy. Ale deficit je způsoben převážně tím, že důchod je vplácen i za tzv. náhradní doby," poznamenal Drábek s tím, že v tomto ohledu je náš systém pro občany komfortní v porovnání se zahraničím.

Penze ze zvednou dvaceti procentům, klesnou sedmdesáti procentům

Podle normy by se penze měly zvednout zhruba dvaceti procentům budoucích důchodců, sedmdesáti procentům by naopak měly mírně klesnout. Změna se nedotkne lidí s nejnižšími příjmy. Novela také postupně zvyšuje věk odchodu do důchodu.

Podle dosavadních pravidel by lidé narození v roce 1965 a mladší odcházeli do důchodu v 65 letech. Letošní čtyřicátníci by podle novely ale měli odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v roce 1977 pak až v 67 letech. Tato věková hranice by měla být v roce 2041 stejná pro muže i ženy bez rozdílu počtu vychovaných dětí.

Čtěte také:

Tento týden ve sněmovně:

Interpelace včera:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…