Potrat škodí zdravotně i psychicky, varuje před zákonem kněz

06.05.2011 22:51

Vláda chystá novelu zákona, podle které by na příště gynekologové nebyli povinováni informovat rodiče o tom, že jejich dcera byla na potratu. Konkrétně by mělo jít o dívky starší šestnácti let. Je to přijatelné?

Potrat škodí zdravotně i psychicky, varuje před zákonem kněz

Dokážou nezletilé dívky nést na svých bedrech tíživou zodpovědnost spojenou s potratem? A měli by rodiče znát všechna rozhodnutí svých dospívajících dětí? O ožehavém tématu přišli do pořadu Události, komentáře České televize diskutovat přednosta Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marek Vácha, který je zároveň knězem, a právní pohled přidal advokát a odborník na rodinné právo David Strupek.

Strupek v pořadu jasně uvedl, že pokud rodič dorazí ke gynekologovi své dcery, tak lékař je povinován dokumentaci rodičům ukázat. Na druhé straně připomněl, že dospívající jedinec má získat svobodu ve věcech, u kterých je schopen se samostatně rozhodnout.

Svoboda za každou cenu?

„To, že dáme šestnáctiletým svobodu, která jim zjednoduší život, neznamená, že je to správné. Není správné ulehčovat život za všech okolností," oponoval v pořadu Vácha.

Tím ovšem Vácha zdaleka nekončil ve výčtu negativ, které by mohly z tohoto zákona plynout. Nejdůležitější je, že potrat není pro dívku přínosný ani psychologicky ani zdravotně. Přednosta Ústavu etiky také připomíná, že rodiče mají vůči svým dětem povinnosti, takže by o tak zásadní věci měli být informováni.

Dopis, že dcera byla na potratu

Někteří lékaři podle ČT s novelou zákona souhlasí. "Představte si, že vám přijde dopis, že vaše dcera byla ošetřena a že jí bylo přerušeno těhotenství, to je prapodivné," uvedl primář Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze Michal Kudlík.

Část rodičů má názor opačný. Vadí jim, že by u nezletilých dětí, za které mají zodpovědnost, tak důležitou věc nevěděli. "Pořád jí není 18 let, nemůže sama dělat spoustu věcí, řídit auto, pít alkohol. Přesto by měl být takto razantní zákrok bez vědomí rodičů," nesouhlasí člen předsednictva Výboru na ochranu rodičovských práv Pavel Kutina.

Související:

Hegerova reforma: Interrupci budou moci podstoupit i cizinky

Tři milióny zabitých, nevinných dětí. Lidovci pochod přímo nepodpoří

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…