Dění na Blízkém východě už Čechy příliš nezajímá, ukázal výzkum

09.05.2011 16:13

Dění na Blízkém východě většinu Čechů nezajímá. Sleduje jej jen o něco málo než čtyřicet procent lidí. Oproti březnu se tak o blízkovýchodní dění zajímá o devět procent lidí méně.

Dění na Blízkém východě už Čechy příliš nezajímá, ukázal výzkum

O současné dění v zemích Blízkého východu a severní Afriky se podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného míněné (CVVM) nezajímá 55 procent Čechů. Naopak 44 procent tvrdí, že zájem o ně má.

Češi do Libye? Ne

Větší část veřejnosti je i proti případnému vojenskému zásahu v Libyi, více než polovina lidí také odmítá případné zapojení Česka do tohoto zásahu.

Celý výzkum CVVM zde 

"Podrobnější analýza výsledku ukázala, že pro případnou účast ČR ve vojenské operaci spojenců v Libyi se vyslovují vesměs ti, kdo s touto akcí souhlasí, ačkoli ani mezi nimi podpora eventuální české účasti neprevažovala, když pro zapojení ČR se v rámci této skupiny vyjádrilo 40 %, zatímco 53 % bylo proti. Trochu častěji ve prospěch případné participace ČR na operaci spojenců v Libyi se v šetrení vyslovovali absolventi vysokých škol, dotázaní s dobrou životní úrovní, příznivci ODS, ti, kdo se na pravolevé politické škále sami radí k vyhranené pravici, a lidé důvěřující OSN i NATO," píše CVVM v doprovodné zprávě k výzkumu.

Odskáče to i svět

Zamítavě se Češi podle CVVM dívají ale také na to, jak nepokoje na Blízkém východě ovlivní situaci  v celém regionu. Obrat k lepšímu  v tomto ohledu očekává jen osm procent lidí. Respondenti předpokládají v této souvislosti negativní důsledky zejména pro vývoj světové ekonomiky.

Z dubnového průzkumu vyplynulo, že proti březnu počet Čechů, kteří projevují zájem o dění na Blízkém východě či v Africe, klesl o devět procentních bodů. Zájem o tyto zahraniční události mají spíše muži, vysokoškoláci a lidé ve věkové skupině 45 až 59 let. 
 

Více k výzkumům: 

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research
.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…