Gazdík prozradil: Další válka v koalici je na spadnutí

09.05.2011 21:40

Ve vládě je klid před dalšími problémy či válkou našich koaličních partnerů. TOP 09 a Starostové jsou stabilním prvkem vlády, který se neustále snaží situaci uklidňovat a přicházet s kompromisy. Takto propagačně se vyjádřil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík v pořadu Impulsy Václava Moravce.

Gazdík prozradil: Další válka v koalici je na spadnutí


Situace ve vládní koalici se podle Petra Gazdíka sice uklidnila, ale nová vyjádření premiéra Petra Nečase a představitelů Věcí veřejných dávají vítr do plachet dalších případných sporů. Ve vládě prý stále vládne Kocourkov, přitom země potřebuje klid a stabilitu.

Klid je relativní

Další válka mezi ODS a Věcmi veřejnými je na spadnutí. „Klid je relativní. Naše strana byla vždy stabilizujícím prvkem. Navrhovali jsme kompromisy, nabádali koaliční partnery k odpovědnosti a říkali jim, ať si zajdou do první hospody a zeptají se občanů, co si o jejich žabomyších válkách myslí," dodal Gazdík s tím, že současné vládnutí se pohybuje od krize ke krizi.

S kritikou premiéra Petra Nečase do vlastních řad, že se reformy málo vysvětlují veřejnosti, souhlasí. „Ohledně vysvětlování veřejnosti máme dluh všichni. Celá koaliční vláda. Koalice se na některých věcech nedokázala sama shodnout, a když ano, tak to Věci veřejné zanedlouho chtěly změnit. Prostý občan má na starosti jiné problémy, než se zabývat tím, co se zrovna tento týden v koaličních hlavách urodilo," dodal. Nicméně ani ODS není prý vnitřně jednotná a atakují se v ní různé skupiny.


Tříska v oku bratra

Gazdík jako účastník jednání ve formátu K9 neví, kdy budou pokračovat, ale zdůraznil, že premiéru Nečasovi doporučoval, aby se konala každý týden, a nic jiného dělat nemůže. K možným změnám ve vládě, kdy Věci veřejné požadují výměnu ministra financí Miroslava Kalouska a dalších, zadeklamoval: „Být jimi, snažil bych se řešit problémy ve své straně, ne házet vinu na někoho, kdo netrpí žádnými skandály. Pokud budu chtít vyjmout třísku z oka svého bratra, podíval bych se nejprve na trám v oku vlastním a až ten vyjmu, nemohu pomáhat s třískou."

Přímou volbu prezidenta označil Gazdík za své velké přání. Dnešní ústava totiž dává prezidentovi takové pravomoci, které by měl mít přímo volený prezident. „V návrzích na úpravy pravomocí prezidenta je nám bližší ČSSD. Nicméně by byla škoda, kdyby kvůli jejich úpravám nebyla schválena přímá volba prezidenta. Je to hra. Dvě nejsilnější strany nechtějí přímou volbu prezidenta a tak se budou přetahovat," doplnil.

Ďábel v detailu

Podle vicepremiéra pro boj s korupcí je klíčovou novela zákona o veřejných zakázkách. S ním chce spojit hlasování o nedůvěře Nečasově kabinetu. „Jde o velkohubé mediální prohlášení. John chce ukázat, že je to zásadní protikorupční opatření vlády. Doposud byla řeč o důchodové a zdravotnické reformě, ale o tomto opatření ne. Zákonů však nemůže být neomezené množství. Pokud zákon totiž nebude projednán do tří měsíců, tak se má za to, že vláda nezískala důvěru. Pokud by těch zákonů bylo příliš, tak důvěru vylučuje už samotný proces. Je nutné si jmenovat jasně čtyři zákony," dodal k tomu Gazdík. Podle něj půjde o zákon o veřejném zdravotním pojištění, o důchodovém pojištění, o veřejných zakázkách a ještě nějaký další.

„U každého zákona se ďábel skrývá v detailu," odpověděl ohledně návrhu zákona o zrušení listinných akcií na majitele, který předkládá ČSSD. Ten by podle Gazdíka moc pořádku nepřinesl, protože je nekomplexní. Jeho cílem by sice mělo být, že se firmy s listinnými akciemi nesmí účastnit veřejných zakázek, ale musí celou věc řešit komplexněji a pak by ho koalice měla přijmout.


Zeptejte se Petra Gazdíka ZDE

##MINIPAS 2017##


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…