Výbor OSN doporučuje Česku zavedení kvót pro ženy v politice

11.05.2011 5:43

Výbor pro odstranění diskriminace žen (CEDAW) při OSN kritizuje Českou republiku za nízký počet žen v rozhodovacích pozicích. Doporučuje zavedení kvót či jiných dočasných opatření, kterými vstup žen do politiky zajistí.

Výbor OSN doporučuje Česku zavedení kvót pro ženy v politice

"Od členek a členů výboru mimo jiné zaznělo, že současná nízká úroveň reprezentace žen ve vysokých exekutivních funkcích neodpovídá celkové úrovni rozvoje české společnosti," uvedla rada.

Podle odborníků se dá o rovném zastoupení mluvit tehdy, pokud zástupci jednoho z pohlaví tvoří aspoň 40 procent osazenstva. V české vládě není jediná ministryně. Zato dolní parlamentní komora má ale ve čtyřčlenném vedení tři ženy.

Ministerstvo pro rovnost

Na doporučení rady by měla vláda znovu zvážit zřízení samostatného ministerstva pro rovnost mužů a žen. V mezinárodním srovnání parlamentů téměř dvou set zemí skončila Česká republika na 49. místě. Lepším zastoupením žen ve vrcholné politice se mohou pochlubit severské země, ale například i Afghánistán nebo Mozambik.

Výboru se nelíbí ani přetrvávající předsudky o rolích žen a mužů na trhu práce, ve zdravotnictví, politice i v akademické oblasti.

"I když výbor bere na vědomí úsilí smluvní strany vymýtit patriarchální stereotypní postoje týkající se rolí a úkolů žen a mužů v rodině a ve společnosti obecně, je stále znepokojen přetrváváním těchto stereotypů," uvedl CEDAW a doporučil vyčlenit peníze a uspořádat kampaň, která by stereotypy bourala.

CEDAW pochválil Českou republiku za přijetí anti-diskriminačního zákona, za zařazení stalkingu mezi trestné činy nebo za vykázání z domova kvůli domácímu násilí.

Psali jsme:
ČT tlačí ženy do politiky. Čeho se dočkáme příště, ptá se poslanec
Kvo-kvo-kvóty EU v soukromých firmách. I levice se diví

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mad

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…