Dalíkovi se žádné úplatky za Pandury neprokáží. Důvodů je dost

11.05.2011 14:17

Pravá ruka bývalého premiéra Mirka Topolánka se nemusí obávat, že by se podařilo něco prokázat v souvislosti s úplatky za Pandury. V komentáři pro iHNed.cz vyjmenovává Petr Honzejk pět důvodů, proč může lobbista Marek Dalík zůstat v klidu.

Dalíkovi se žádné úplatky za Pandury neprokáží. Důvodů je dost

Přestože titulky v kauze „Marek Dalík a úplatky za Pandury" vypadají bombasticky, tak nečekejme výsledek. Petr Honzejk vypočítává v komentáři pro iHNed.cz pět důvodů, proč může být pravá ruka expremiéra Mirka Topolánka bez obav z trestního stíhání. Prvním je ten, že jde jen o svědectví jednoho manažera firmy Steyer.

To, že si Dalík řekl o 480 milionů korun „za Pandury", zřejmě nepotvrzují další dva muži, kteří měli být jednání přítomni. „Případ tak zřejmě skončí ve ztracenu, podobně jako údajná žádost exministra obrany Bartáka o úplatek při nákupu tatrovek - tedy jako tvrzení proti tvrzení," připomíná komentátor už takřka pozapomenutou kauzu.

Sledujeme Kauzu Pandur

Ani žádost o úplatek se nepodaří prokázat

Navíc ani ze svědectví onoho manažera nevyplývá, že by mělo jít o úplatek pro Dalíka. Manažer má pouze „dojem, že peníze měly být pro něj." Nic takového ale přímo z úst poradce Mirka Topolánka nepadlo. Neví se nic o tom, že by peníze někdo někam poslat. Ale i když je trestná i jen žádost o úplatek, sotva se podaří prokázat.

Navíc po pár měsících od inkriminovaného jednání na podzim 2007 Topolánkova vláda od smlouvy se Steyerem odstoupila. Ten dostal „druhou šanci" až později. Jestli šlo o peníze za onu druhou šanci, ale zůstane jen spekulací. Navíc by případ musela vzít do rukou česká policie. A jak si vede při vyšetřování korupce, je vcelku známo.

Všichni aktéři mohou být v relativním klidu

Je tedy velice pravděpodobné, že nákup Pandurů úplatky nepochybně provázely. Stejně jako každou velkou armádní zakázku posledních let. Vědět a dokázat jsou odlišné kategorie. „Proto mohou být všichni aktéři, kteří by snad byli do úplatkářství zapleteni, v relativním klidu," uzavírá Honzejk svou glosu pro iHNed.cz.

K věci:

Rakušan vypovídá: Dalík chtěl půl miliardy za pandury 

Pandury? Parkanová obvinila Topolánka, Paroubek Kalouska 

Vesecká varuje: Beze mě nemusíte kauzu pandurů vyšetřit

Foto: linkuj.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…