Odborář Středula narovinu: Lidi se naštvou a bude zle

13.05.2011 8:28

Ignorovat kvůli 118 hloupým hlasům náladu ve společnosti se může současnému kabinetu krutě vymstít, varuje šéf Odborového svazu KOVO Josef Středula. Síla 118ky se prý také projevuje při jednání tripartity. Dialog údajně blokuje mantra s názvem programové prohlášení K9. Odborář ale vládu jen nehaní, ministru Jankovskému prý nemá co vytknout.

Odborář Středula narovinu: Lidi se naštvou a bude zle

Mezi vládou a odbory to vře jako nikdy předtím. Ačkoliv to vypadalo, že se vláda s odbory u kulatého stolu již nesejde, dokázaly se obě strany 4. května dohodnout na zásadní schůzce. Proběhne v předvečer velké odborářské demonstrace 21. května.

Šéf OS KOVO Jan Středula ale už příliš mnoho šancí na dohodu nevidí. Důvodem k jeho skepsi má být průběh dosavadních rozhovorů, které vyvrcholily právě odchodem zástupců odborů z jednání.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

"Dvacátého května v devět hodin ráno se sejdeme. Tentokrát budou na pořadu pouze čtyři body. Zdravotní, důchodové, sociální a daňové reformy, které kabinet plánuje. Podklady máme od včerejška k prostudování, tak uvidíme," řekl ParlamentnímListům.cz Středula. Odbory prý již k činnosti Nečasova kabinetu nemohou mlčet. "I to je důvod, proč v žádném případě neplánujeme rušení demonstrace 21. května. Opatření, jako jsou odchod do důchodu ve vyšším věku, zvýšení důchodu jen pro ty nejbohatší či určité věci v oblasti zdravotnictví už totiž sněmovna schválila, takže důvod k demonstraci tu rozhodně je," říká šéf OS KOVO. I přesto ale mají odbory naději. Kdyby šanci na dohodu s vládou neviděly, na jednání 20. května by prý nikdy nepřistoupily.

Psali jsme:
Konečně tvrdý Nečas. Takhle zlikvidoval Tluchoře

Místo jednání mantry o koaliční smlouvě

"Pokud to ale bude probíhat jako dosud, budou následovat adekvátní opatření. Výsledek jednání v plénu už dokážeme odhadnout ze schůzek pracovních týmů, které tomu předcházejí. Dosud to bylo velice tristní. Zástupci vlády totiž vždy přijdou s tím, že je něco předjednaného na koaliční K9, nebo je daný sporný bod obsahem koaliční smlouvy a nedá se s tím hnout. To je šílené, pokud není někdo schopen pružně reagovat na situaci jen kvůli tomu, že před rokem bylo něco dojednáno, pak nevím, jak se chce na něčem dohodnout s námi. To, co tu slyšíme od vlády, jsou jen donekonečna opakované mantry typu K9, koaliční smlouva," kritizuje postoj vládních vyjednavačů Středula.

Jankovský? Nemám mu co vytknout

I tak se ale v kabinetu najdou podle něj světlé výjimky, respektive výjimka, která se na 118 hloupých hlasů "Musím konstatovat, že postoj ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského se tomu všemu vymyká, tam je ochota k jednání. On má totiž odborný, nikoliv politický tým a je to znát. Jejich práce se dá označit za profesionální a nemám co bych jim vytknul," chválí nejméně nápadného ministra VV šéf odborářů v kovozpracujícím průmyslu. Opakem je pak ministr financí Miroslav Kalousek. Středula nechápe, jak je možné že člověk, který podle něj udělal do státního rozpočtu zatím největší díru, je opět šéfem financí. Místopředseda TOP 09 Kalousek prý ale není pro odbory arciďáblem, jak by mnozí mohli očekávat. "Ne, zodpovědnost nese celá vláda, rozhoduje jako celek," uvedl.

Dopravní odbory chtějí jednat s Nečasem. V rezervě mají stávku

118 hloupých hlasů

Vláda prý s lidmi hraje ruletu, která nemůže skončit dobře. "Je to to nejhorší, co tu bylo za posledních dvacet let. Kabinet naprosto ignoruje názor zvenčí, protože má většinu ve sněmovně. Těch 118 hloupých hlasů je ale prokletím pro tuto zemi. A lidé mají mnohem radikálnější názory, než měli předtím. Z toho, co se dá publikovat, mě napadá jediný výraz- defenestrace. A to je znepokojující. Protože pokud někdo těchto radikálních názorů dokáže využít, mohlo by to skončit špatně. A vláda, opírající se o sněmovní 118ku si o to přímo říká svou arogancí a přehlížením. Ti lidé možná příště přijdou nikoliv s holýma rukama, ale budou v nich něco mít. Ostatně už se to objevilo i jako heslo," připomíná odborář zmiňující vládní většinu 118 poslanců, třebaže se díky nedávné vládní krizi smrskla na pouhých 115.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

ČMKOS si demonstraci 21. května samozřejmě představuje jako naprosto poklidnou. Odbory prý nikdy nebudou schvalovat násilí a pro bezpečnost demonstrace udělají vše. Na přípravě akce pro desítky tisíc lidí prý nyní intenzivně pracuje zhruba patnáctičlenný tým, jehož hlavním posláním bude ochránit bezpečnost a zdraví účastníků. Důležité prý ale je neprovokovat lidi, kteří se na akci chystají, zbytečnými siláckými řečmi. Středula v té souvislosti zmiňuje prezidenta Václava Klause. "Ty lidi, kteří se sejdou na Václavském náměstí, názor někoho, kdo nemá ani vlastní tužku na podepisování smluv prostě nezajímá. Věřím, že jich tam bude hodně. Jedno vím ale jistě. Počet protestujících 21. května zcela určitě překoná počet členů všech vládních stran dohromady. Na to by Nečasova vláda měla brát zřetel," dodal šéf OS KOVO.

Psali jsme:
Venku je další nahrávka. Bárta prý donáší Klausovi a přitom jej ovládá
Nevolený Dalík jako kasírtaška ODS? Pro Johna nic nového

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …