Konec úsměvů všech Véčkařů. Tohle jim může zlámat vaz

13.05.2011 11:02

AKTUALIZOVÁNO Strana slibující před loňskými volbami očistu politiky se noří víc a víc do jejích kalných vod. Nahrávka z porady členů vedení VV, která unikla na internet, odhaluje nejen způsob uvažování Víta Bárty o prezidentu Klausovi, ale i závažnější a konkrétnější fakta. Ukazuje nejasnosti ve financování strany. Účastníci jednání hovoří o půl milionu v pytli, který přinesl poslanec Michal Babák a vložil na účet VV, nebo o převodu zaměstnanců strany do vydavatelství Pražan.

Konec úsměvů všech Véčkařů. Tohle jim může zlámat vaz

Pokud by měly Věci veřejné vysvětlovat své vlastní financování veřejnosti, měly by asi velké potíže, když je nedokáží vysvětlit členové vedení ani sami sobě. Nahrávka z neformální březnové schůzky špiček VV - ovšem bez předsedy Radka Johna, nynější šéfky poslaneckého klubu Karolíny Peake či poslance a sponzora Michala Babáka - vyvolává dojem, že jen kejkle mohly zachránit stranické vyúčtování.

„Do konce měsíce odevzdáváme vyúčtování za stranu do Poslanecké sněmovny. Máme to nějak vyřešený?" ptá se na nahrávce tehdejší předsedkyně poslaneckého klubu Kristýna Kočí a neidentifikovaný hlas konstatuje, že Babák čaruje. „No jestli Babák čaruje tak, jak se vypráví - že přinese v pytli půl milionu a dá vložit na účet VV - tak prosím, ať nečaruje," reaguje Kočí, která nyní popírá, že by nahrávku pořídila ona sama.

Napsali jsme o nahrávce:

Strana převedla všechny své zaměstnance pod vydavatelství

Faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta poté na nahrávce informuje, že strana shání sponzory a Babák provádí krizový management. „Za tenhle rok do tý strany musí nějakejch 30 milionů dotéct, abychom todleto všechno nějakým způsobem umazali. Což je druhej obrovskej problém Radima Vysloužila," zmiňuje Bárta poslance a ekonomického šéfa VV.

Ten prý místo aby všechny náklady včetně mzdových držel na vydavatelství, tak držel zaměstnance ve straně. „My jsme zařízli všechny zaměstnance strany, úplně všechny ven a přeřadili jsme je zpátky na vydavatelství," svěřoval se Bárta se svými kouzly na poradě se svými nejbližšími a zdůraznil, že první peníze za volby, které strana letos dostane v dubnu, nesmí utratit, aby měla nějaké oficiální peníze na krajské volby.

Babák popírá, že by na účet strany složil cokoli v hotovosti

„Nikdy jsem neuložil nic v hotovosti na účet strany. To je lež," reaguje pro ParlamentníListy.cz Michal Babák na výroky, které zazněly na nahrávce, že „přinese v pytli půl milionu v hotovosti a dá vložit na účet VV". Na tom, že se Věci veřejné oficiálně zbavily všech zaměstnanců, není prý nic divného. „Převedení zaměstnanců bylo z důvodu optimalizace nákladů," vysvětluje poslanec.



Jak se volí předseda?

Bárta: Sešel jsem se s Karolínou a Radkem s tím, že jsme se dohodli na tom, že Radek a Karolína to zvednou proti sobě a podle průzkumů, které jsem nechal udělat, to vychází tak, že to Radek pukne. Jako úplně.
...
Škárka
: Prostě na někoho mávneš na svýho předsedu - tak hele pojď sem - tak to vnímají novináři, partneři, tak to vnímají všichni. Pojďme zlegalizovat teda ten stav, který je. Bude to čitelný, získáme zpátky voliče, kteří budou vědět, kdo jsme, jaký jsme, a je to.
Kočí: Přestaneme lhát. Volba bude férovka
Klasnová: Je s tím spojená negativní kampaň a musíme lhát, kdo je šéf - Bárta nebo John? Takže musím říkat, že vlastně je to John, ale Bárta je taky silnej.
Kočí: Já taky. Já vždycky - Bárta je silná osobnost.
Dobeš: Půjde to jako na férovku...
Kočí: Na to jsem se taky chtěla zeptat, jestli to znamená, že je férovka.  Takže férovka, absolutní férovka.
Dobeš: Proč by se s tím kdokoliv loučil? Proč by se řeklo, že Karolína ne?
Kočí: A férovku všichni!
Dobeš: A když se do toho přihlásí všichni bez jakýchkoli zábran, tak nebudou kandidovat proti nikomu.


Kromě problémů s financemi řešilo „jádro" VV i volbu nového předsedy. Kouzlo dosavadního šéfa Radka Johna už vyprchalo. „My do těch krajskejch voleb potřebujeme náboj, Radek je dneska v útlumu," nechal se na nahrávce slyšet poslanec Viktor Paggio. „Prázdnej," přidala se Kočí a Paggio jen zopakoval: „Rezignovanej, prázdnej."

Klasnová vyzvala manžela, aby se otevřeně přihlásil ke svému projektu

V souvislosti s volbou přemlouvali účastníci porady Bártu, ať do ní jde i on. „Splnila by se ti tvá skrytá přání. Konečně by ses mohl přihlásit ke svýmu projektu, který si už roky šušníš, hýčkáš," obrátila se Klasnová na svého manžela. „Pojďme zlegalizovat ten stav, který je. Bude to čitelný, získáme zpátky voliče," požadoval tehdejší první místopředseda VV Jaroslav Škárka, aby si strana přestala hrát na schovávanou.

Nahrávka se dostala na veřejnost v den, kdy společnost SANEP uvedla výsledky průzkumu, podle něhož mají Věci veřejné přízeň 6,7 procenta voličů. „Pro ty příznivce Věcí veřejných, kteří straně od voleb zůstali, bude důležitější, jak si budou VV počínat ve vládě, než jestli uniknou ještě další nahrávky," odhaduje postoj voličského elektorátu VV pro ParlamentníListy.cz ředitel SANEP Oldřich Zajíc.

Pro voliče VV bude důležitější boj proti korupci než nahrávky

Ten poukazuje na to, že si část voličů také může říci při dalších nahrávkách tohoto charakteru, že té diskreditace VV už bylo dost. „Ti, co si myslí, že se Věci veřejné koaličním partnerům ODS a TOP 09 nehodí do jejich konání, tak mohou naopak vytrvat. Ti zklamaní, kteří VV ve volbách hlas dali, se už od nich stejně odklonili," vysvětluje Zajíc.

Podle ředitele SANEP by se negativní efekt zveřejněných nahrávek projevil, kdyby byly volby zítra. „Ale kdyby Věci veřejné vydržely ve vládě celé čtyři roky a měly možnost něco dokázat v protikorupčním boji, tak by to mělo větší váhu než jakékoli nahrávky," dodává pro ParlamentníListy.cz Zajíc.

Lidé už nejsou ochotni sdílet žádné další informace z nahrávek

I když informace, které zaznívají ze zveřejněné nahrávky, vypovídají o možném podivném financování strany a ne zcela regulérních výsledcích hlasování véčkařů, politolog Zdeněk Zbořil je přesvědčen, že další propad voličské přízně VV nezpůsobí. „Lidé už jsou otupělí a z duševně hygienických důvodů už to ani nemohou sledovat, jinak by se z toho zbláznili," říká pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Navíc si část z nich připomene, co těsně po volbách říkal prezident Václav Klaus, že strana bude tunelována zprava i zleva a ztrátou tří členů poslaneckého klubu to zdaleka skončit nemusí. „Může to vyvolat i sympatie, protože se z nich stávají otloukánci, když se potvrzuje, že se proti VV šlo už dřív tajnými nahrávkami," dodává politolog s tím, že žádné další nahrávky už vzhledem k jejich množství voliče nijak významně neovlivní.

SLEDUJEME TÉMA nahrávka VV

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…